Vârsta la care ajung să consume droguri elevii din România a scăzut la 13 ani, potrivit Agenției Naționale Antidrog, iar despre acest lucru a discutat, joi, ministrul Educației, Ligia Deca, cu noua șefă a DIICOT, Alina Albu – numită în funcție de președintele Klaus Iohannis în ciuda avizului negativ al CSM.
Dar despre modul cum pătrund drogurile în țară, Ministerul de Interne (MAI) condus de Lucian Bode păstrează o tăcere de mormânt.
„Prevenţia este unul dintre pilonii principali pe care ne vom concentra iar DIICOT va fi un partener de nădejde în această privinţă. De asemenea, am stabilit împreună cu procurorul-şef Alina Albu să existe o informare reciprocă, la nivel instituţional, atunci când este vorba de infracţiuni comise în perimetrul şcolar- de exemplu cazuri de consum de droguri. La nivelul Ministerului Educaţiei, avem deja măsuri adoptate în acest sens, însă noi paşi urmează a fi parcurşi“, a scris Deca, pe Facebook.
Reacția ministrului vine la o zi după ce un elev de 13 ani din Belgrad și-a ucis 9 persoane și a rănit alte 7, într-un atac armat în școală. Presa din serbia scrie că acesta a fost drogat.
UPDATE! Atac armat într-o școală din Belgrad: Un elev de 13 ani și-a ucis 8 colegi, pe paznic și a rănit grav o profesoară și alți 6 copii
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, susține că „dintr-o țară tranzit am devenit una dependentă de consumul de substanțe halucinogene”, dar nu spune cum intră drogurile în țară.
El a dat asigurări însă, miercuri seară la Tvr Info, că în România nu vor fi atacuri armate în școli:
„Într-o societate normală, aceste tragedii sunt greu de previzionat în condițiile în care vorbim de o școală bună și un elev bun la învățătură, fară preocupări infracționale. Structurile MAI au obligația să tragă concluzii și pe principiile lecțiilor învățate, discutând cu specialiștii din MAI și partenerii interni și externi, o astfel de tragedie să nu se întâmple în România sau alte tragedii. România este o țară sigură. Cinci orașe din România se află în primele 100 cele mai sigure locuri din lume: Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și București”.
În privința violenței și a consumului de droguri din școli, ministrul a arătat că „mai este mult de lucru”.
„În acest moment, au loc discuții între specialiștii ministerului, inspectoratele școlare, reprezentații elevilor și ai părinților pentru a stabilii proceduri clare de comunicare și intervenție. Pentru rezolvarea flagelului este, însă, importantă și relația dintre școală și părinți. Ministerul nostru împreună cu Ministerul Educației avem în implementare un proiect care vizează prevenirea portului și folosirii a obictelor interzise, prevenirea traficului de dorguri. Prin ANA, am avut anul trecut peste o mie de profesori au intrat în poiectele de pregătire și prevenirea fenomenului, a spus ministrul Bode.
El a adăugat că, de la începutul anului, angajații MAI au confiscat peste 3 tone de substanțe interzise și au destructurat un laborator clandestin.