Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Membrii Guvernului s-au vaccinat anti-Covid la Spitalul Militar din București / Premierul Cîțu s-a imunizat încă de sâmbătă / 

Breaking News:
 

O afacere bănoasă pentru medici: Nașterile prin cezariană au depăşit 60%

Nașterile prin cezariană au devenit o afacere bănoasă pentru medicii ginecologi: rata unor astfel de naşteri a depăşit 60%.

O dezbatere pe această temă a avut loc, miercuri, la Parlament.

“Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică – naşterea prin cezariană – a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”, a declarat senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică.

La rîndul său, șefa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat: “Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical”.

CNAS decontează mai mulţi bani pentru cezariene – adică 2.700 de lei pentru operaţia de cezariană şi 1.600 de lei pentru naşterea naturală.

Ea a avertizat că rata complicaţiilor este mai mare la operaţiile cezariene decât la naşterile naturale: “Mă gândesc că putem interveni prin intermediul medicilor de familie în educaţia mamelor pentru a prefera naşterea naturală în locul cezarienelor”.

Președeinele CNAS a insistat că indicaţiile de cezariană trecute în protocoalele medicale ar trebui respectate de către toţi medicii.

“La îndemâna managerilor de spitale, în opinia mea, în momentul acesta, se află acele audituri clinice. Sunt la început aceste acţiuni de audit clinic în spitale pe toate secţiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea Obstetrică-ginecologie, uitându-se pe protocoalele medicale şi având la îndemână foile de observaţie clinică generală, pot să verifice dacă au fost respectate indicaţiile de operaţie cezariană. (…) Tot ce nu respectă protocolul medical să fie analizat de acest corp de auditori clinici, despre care standardele ANMCS spun că trebuie să fie format din colegi din aceeaşi specialitate. Şi atunci încercăm în felul acesta să descurajăm atât medicii ca să indice cezariana, cât şi prin educaţie, prin intermediul lor, prin educaţia femeilor să descurajăm şi mămicile să ceară cezariene”, a arătat Adela Cojan.

48 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv