Președintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat după votul de ieri din Senat, care a transformat acest for în instanță de recurs în decizia privind plagiatele.
El a explicat, pentru Agerpres, că motivul principal al demisiei îl constituie faptul că, în urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educației, CNATDCU va avea “un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele.
“Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea”, a explicat Barbu.
Academicianul Barbu a fost numit președinte al CNATDCU în 16 iunie iar primele plagiate dovedite sub conducerea lui au fost cele din tezele de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea.
Mâine ar fi trebuit dat votul în plenul CNATDCU pe plagiatele lui Petre Tobă și Florentin Pandele.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a precizat că “am primit aseară mai târziu un mesaj de la domnia sa, nu ştiu dacă decizia e finală, am încercat să vorbesc prin telefon cu academicianul Barbu, nu am reuşit. Dacă decizia sa e legată de ceea ce s-a întâmplat în Senat urmează să vorbesc cu domnia sa”.
Întrebat de proiectul care prevede că doar universităţile pot retrage titlul de doctor, Dumitru a spus: “Acum, potrivit acestuia, universităţile sunt cele care trebuie să judece şi să stabilească dacă doctoratele sunt plagiate sau nu. În cazul nostru, au fost situaţii în care universităţile nu au răspuns. Această modificare nu este benefică pentru a însănătoşi medicul academic din România. Trebuie să vrem să prezentăm, cu adevărat, anumite dificultăţi şi anumite probleme. În momentul de faţă, CNADTCU a început să lucreze corect şi bine, să dea rezultate”.