Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul prelungește cu încă 30 de zile starea de alertă / Premierul Cîțu le dă liber românilor până la 5 dimineața de Paști / SĂNĂTATE: Familiile celor decedați de COVID-19 vor putea să-și ia rămas bun de la ei în spital / Vlad Voiculescu: Nu scrie în niciun regulament că oamenii nu trebuie îmbrăcați înainte de înmormântare /

Breaking News:

Statistică macabră: Mortalitatea generală din Colectiv este de 21,71%

Ministerul Sănătăţii a făcut o statistică macabră, pe care nu ştim de ce a prezentat-o public în această seară secretarul de Stat Dorel Săndesc: “Mortalitatea generală a pacienților răniți în urma tragediei din clubul Colectiv este, în prezent, de 21,71%”.

dr-sandesc-04
sursă foto: prssalert.ro

Cu siguranţă, intenţia a fost aceea de a face un bilanţ comparativ al situaţiei pacienţilor transferaţi în străinătate şi a celor rămaşi în ţară.

“Pe categorii: la pacienții tratați în țară, de 20,35%, la pacienții internați în străinătate, de 25,64%. Mortalitatea mai mare la pacienții transferați în străinătate se explică prin gravitatea mai mare a acestor pacienți. Trebuie precizat că din cei trei factori decisivi pentru mortalitatea la pacienții arși – vârsta, suprafața arsă și leziunile inhalatorii de căi aeriene și plămâni – acești pacienți au avut două lucruri grave: suprafața și leziunile pulmonare și o mare șansă: tinerețea lor”, a precizat Săndesc, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Dintre toți pacienții internați, 65,13% au prezentat leziuni pulmonare mixte. “Pe categorii: la pacienții tratați în țară 20,35%, la pacienții internați în străinătate, de 25,64%. Mortalitatea mai mare la pacienții transferați în străinătate se explică prin gravitatea mai mare a acestor pacienți. Trebuie precizat că din cei trei factori decisivi pentru mortalitatea la pacienții arși – vârsta, suprafața arsă și leziunile inhalatorii de căi aeriene și plămâni – acești pacienți au avut două lucruri grave: suprafața și leziunile pulmonare și o mare șansă: tinerețea lor”, a adăugat swecretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Săndesc a mai spus că 65,13% dintre toți pacienții internați  au prezentat leziuni pulmonare mixte.

“Ei au necesitat toți intubație orotraheală și ventilație mecanică și toți pacienții decedați sunt din această categorie a pacienților cu leziuni pulmonare. Mortalitatea în rândul acestor pacienți este de 33,33%, procentul acesta au murit din cei care au necesitat măsuri de terapie intensivă avansate, ventilație mecanică și alte tehnici”, a spus Săndesc.

Mortalitatea poate să urce până la 83%

Demnitarul a precizat că MS a făcut o analiză comparativă cu datele existente în literatura de specialitate.

“În ultima analiză a arsurilor majore în Europa publicate în revista Critical Care în 2010 se arată că mortalitatea la acest tip de patologie este una în care se încadrează mortalitatea pacienților noștri atât cei care au fost tratați în străinătate, cât și în țară. (…) La un studiu din Japonia mortalitatea s-a ridicat la 33,66%, practic valorile pe care le-am prezentat la pacienții noștri cu leziuni pulmonare. În alt studiu, publicat în revista “Burnes”, mortalitatea poate să urce până la 83%. În analiza europeană se spune clar că prezența leziunilor pulmonare este de natură să multiplice riscul de mortalitate de 8 până la 10 ori”, a spus Săndesc.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv