Toate școlile, liceele, postlicealele și grădinițele din România se închid începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei, în funcție de evoluția crizei coronavirusului. 
 
 
Anunțul a fost făcut de premierul interimar Ludovic Orban, luni seară, după ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
 
Până la acest moment, în România au fost confirmate 17 cazuri de coronavirus.
”E o măsură cu caracter preventiv. Vrem să vedem și evoluția bolii – număr de cazuri, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea la școală”, a declarat Orban.
El a precizat că măsura se va aplica de miercuri, pentru a le lăsa timp părinților să găsească o soluție în privința supravegherii copiilor. 
 
Totodată, transportul rutier de persoane către/din Italia va fi suspendat, începând din 10 martie, ora 12.00, până în 31 martie, la aceeași oră.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a citit măsurile cuprinse în Hotărârea adoptată cu unanimitate de voturi:

  • A fost adoptată o decizie privind măsuri de combatere a coronavirusului:
  • Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ din 11 martie până în 22 martie, cu posiblitate de prelungire
  • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia.
  • Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor din Italia faptul că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
  • Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
  • Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până în 31 martie.
  • Se aprobă suspendarea stagiilor de practică din spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
  • Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să dezinfecteze mașinile.
  • Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete prosoape, săpun și dezinfectant.
  • Unitățile de alimentație publică 0 magaine sunt obligate să ia măsuri de dezinfecție frecventă și să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore.
  • Sunt permise adunări sub 200 de participanți fără avizul DSP
  • Să fie analizată munca la domiciliu pentru o parte din personal, acolo unde e posibil.
  • La nivel național, autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică.

Bode: Nu se pot închide frontierele terestre

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat, referindu-se la sistarea transportului rutier de persoane prin intermediul curselor regulate de pasageri:

„Nu se pot închide frontierele terestre, pentru că legal nu putem interzice intrarea în țară a unui cetățean. Nicăieri nu scrie că închidem granițele, ca să fie clar. Este vorba despre transportul cu autocarul sau autobuzul pe servicii de tranzit. Acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori, pe linia România-Italia și Italia-România. În total, sunt 294 de linii de transport. Noi, în hotărâre, am făcut referire la serviciile regulate, operate de firmele de transport spre și dinspre Italia”.

Anisie: Analizăm amânarea simulărilor la BAC și Evaluarea Națională

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că ”înscrierile pentru clasa pregătitoare se fac în continuare, se fac online”, iar ”dacă este necesar, vom prelungi calendarul”. 

În privința after-school-urilor, demnitarul a precizat că acestea ”nu fac parte din categoria unităților de învățământ, nu sunt în subordinea MEC” și că ”este decizia părinților dacă îi vor duce acolo pe copii”.

În schimb, este pusă sub semnul întrebării simularea examenelor naționale: ”Vom analiza la minister amânarea simulărilor atât pentru Evaluarea Națională (la finalul clasei a VIII-a, n.r.), cât și pentru Bacalaureat”.

În ceea ce privește învățământul universitar, Anisie a arătat că ”este vorba despre autonomie universitară”, iar senatele universitare „decid singure asupra suspendării”. ”Le-am cerut universităților să anunțe ministerul în momentul în care decid să suspende cursurile”, a adăugat ea.

Costache: Ne-am inspirat de la China

Ministrul Sănătății, Victor Costache a declarat că scenariul croit de autoritățile române a fost ispirat de la cele chineze: ”Scenariul important – ați văzut China, a luat măsuri severe și restrictive și a reușit să oprească răspândirea. Ne-am inspirat de acolo. Am fost printre primele țări din Europa care am luat astfel de măsuri”.
 
Raed Arafat: Trebuie să mai achiziționăm izolete
 
Secretaruld e stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru situații de Urgență (DSU), a declarat: ”Fiecare județ are câte o izoletă. După fiecare caz se dezinfectează izoleta. Dacă apar 2-3 cazuri în același timp, persoana respectivă așteaptă. Trebuie să mai achiziționăm izolete”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version