La o lună de la startul competiţiei, duminică seara înregistrăm finalul Campionatului European de fotbal din Franţa, gazda turneului disputând ultimul act împotriva Portugaliei (22.00, LIVE pe PRO TV şi Dolce Sport 1).

Asteptam sa vedem cine rade mai bine la urma, Cristiano Ronaldo sau Griezmann
Asteptam sa vedem cine rade mai bine la urma, Cristiano Ronaldo sau Griezmann

Vorbim despre cel mai obositor Campionat European pentru jucători, dar şi de competiţia care a generat încasări cu 50% mai mult decât Euro 2012 şi aproape cât Euro 2012 şi Euro 2008 la un loc.

Astfel că în mod sigur sistemul cu 24 de echipe va continua fără emoţii şi la ediţiile următoare. Dar deşi specialiştii mizau pe o reeditare a finalei din urmă cu patru ani, Spania – Italia, sau pe implicarea în ecuaţie a Germaniei ori Angliei, finala Euro 2016 va fi disputată de două dintre cele mai neaşteptate echipe, Franţa şi Portugalia.

Chiar dacă aveau şanse minime să ajungă în finală, cele două echipe s-au dovedit a fi cele mai speculative de la acest turneu final. Pentru că dacă francezii au profitat de naivitatea Irlandei ori a Islandei şi de absenţele din tabăra Germaniei, Portugalia ajunge în finală cu o singură victorie, din şase meciuri, obţinută în 90 de minute.

Iar ultimul act al competiţiei se anunţă a fi un duel al şeptarilor, rămânând să vedem cine “taie” mai bine până la final, Cristiano Ronaldo ori Antoine Griezmann.

Mai prezent în faţa porţii adverse, Griezmann are de două ori mai multe goluri decât Cristiano, 6-3, însă este evident că cele două ofensive depind, practic, de cei doi jucători. Pentru că Griezmann a făcut 8 dintre cele 13 goluri ale Franţei (şase goluri şi două pase decisive), 61,53%, iar Cristiano Ronaldo a făcut 6 din cele 8 goluri ale Portugaliei (trei goluri şi trei pase decisive), 75%.

Griezmann are o revanşă de luat, după finala UEFA Champions League, când el a ratat un penalty, Cristiano a transformat unul şi Real Madrid a bătut pe Atletico Madrid.

Oamenii lui Didier Deschamps mizează pe aportul fanilor şi pe tradiţie. Franţa a câştigat Euro 1984 şi Mondialul din 1998, găzduind ambele turnee, dar şi Euro 2000, care s-a disputat în Belgia şi Olanda, deci practic la doi paşi de casa lor.

Însă Portugalia aşteaptă această finală de 12 ani, de la cea pierdută cu Grecia pe teren propriu. Şi deşi au media de vârstă mai ridicată, portughezii sunt gata să dea totul pentru a strica sărbătoarea “Cocoşilor Galici”.

De remarcat că palmaresul întâlnirilor directe este net favorabil francezilor care au câştigat toate cele trei confruntări de la turnee finale şi 15 dintre cele 21 de meciuri amicale disputate între Franţa şi Portugalia.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version