Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), condus de președintele pro-rus Igor Dodon, s-a clasat pe primul loc la primele alegeri în sistem mixt desfășurate duminică din Republica Moldova, obținând 31,41% din voturi.

Pe locul doi s-a poziționat Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS), cu 26,06%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală luni la ora 07:00, după procesarea a 97,29% din procesele verbale.

Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc a obținut 24,05% din voturi, iar pentru Partidul Politic “Şor” au votat 8,49% dintre alegători. PP “Șor” este condus de Ilan Șor, afacerist condamnat la 7 ani și jumătate în primă instanță pentru delapidarea a 5 miliarde de lei din băncile locale.

Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Comuniştilor obţine 3,8%, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%.

Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, Partidul Socialiştilor era creditat cu un scor cuprins între 40 şi 49% din voturi, fiind urmat de partidul lui Vladimir Plahotniuc, cu un scor între 14% şi 19,5%, şi de Blocul electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) – condus de Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi de Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr) -, cu 16%.

Iată însă că lucrurile nu au stat așa. Dar Dodon îl are de partea sa pe Plahotniuc și nu trebuie decât să-i întindă mâna lui Șor, pentru a forma o alianță.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au desfăşurat pentru prima dată după sistemul electoral mixt. Astfel, din totalul de 101 parlamentari, 50 de deputaţi sunt aleşi conform sistemului proporţional, alegătorii votând partidul sau blocul electoral din circumscripţia naţională.

Restul de 51 de deputaţi sunt aleşi potrivit sistemului electoral uninominal. Alegătorii au votat candidatul sau candidata din circumscripţia uninominală unde îşi au înregistrat domiciliul.

În cazul primilor 50 de deputaţi, mandatele se distribuie proporţional în baza numărului de voturi obţinute de fiecare partid sau bloc electoral. Pragul electoral pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, de 8%.

Anul acesta, numărul de voturi din diaspora a scăzut masiv față de precedentele alegeri, din cauza interdicției de vot aplicată celor cu pașapoartele expirate – o situație des întâlnită la cetățenii moldoveni plecați în străinătate.

Totodată, duminică s-a înregistrat un aflux masiv de votanți din Transnistria aduși cu autobuzele la vot în câteva circumscripții. Liderii ACUM au reclamat vehement turismul electoral și au cerut ca rezultatele din circumscripțiile respective să nu fie validate, amenințând cu proteste.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version