Armata turcă a intrat în Siria, miercuri, pentru a treia oară din 2016, la ordinul președintelui Erdogan, care ameninţa de câteva luni că va interveni din nou în conflictul sirian.

Anunțul lansării unei ofensive în nordul Siriei a fost făcut chiar de Recep Tayyip Erdogan, printr-un mesaj postat pe Twitter și preluat de agenţiile de presă internaţionale.

El a denumit operaţiunea „Izvorul Păcii” şi a afirmat că ţintele sunt Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Această operațiune vizează, potrivit lui Erdogan, “teroriștii din YPG și Daech (acronimul arab al grupării Stat Islamic)” și are ca obiectiv stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiaţilor sirieni”, a susţinut Erdogan.

UPDATE: UE a cerut stoparea ofensivei din Siria și a amenințat cu întreruperea finanțărilor (Juncker).

Presa de stat din Siria şi un oficial kurd au precizat, independent, că bombardamentele aeriene au lovit oraşul Ras al-Ain din nord-vestul ţării, la frontiera cu Turcia.

Aviaţia militară turcă a atacat zone civile, provocând „o panică uriaşă în rândul populaţiei”, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters. 

Regimul lui Bashar al-Assad s-a angajat să “contracareze orice agresiune” a Turciei.

Duminică, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut că aprobă operaţiunea, dar ulterior a dat asigurări că Washingtonul nu şi-a abandonat aliaţii kurzi, care au avut un rol important în înfrângerea Statului Islamic.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version