Premierul Theresa May trage de timp în ce privește cel de-al treilea vot programat pentru marți, conform BBC, care prezintă o declarație a ministrului de Finanțe Philip Hammond.

Astfel, May vrea să evite o nouă și ultimă înfrângere în bătălia politică privind acordul retragerii negociat cu UE, în cazul în care nu obţine suficientă susţinere în Parlmentul Britanic.

Theresa May

„Nu este sigur“ că se va organiza un vot la începutul săptămânii, aşa cum s-a prevăzut, a declarat la BBC ministrul Finanţelor Philip Hammond. „Noi prezentăm un nou acord doar dacă suntem siguri că un număr suficient de colegi de-ai noştri şi din (micul partid unionist nord-irlandez, n. red.) DUP sunt pregătiţi să-l susţină pentru ca să treacă în Parlament“, a adăugat el.

După cum se știe, Tratatul retragerii printr-un Brexit blând, la 29 martie, a fost respins masiv la 15 ianuarie – cu 432 la 202 voturi – şi la 12 martie – cu 391 de voturi la 242. au fost două runde catastrofale pentru May.

Acum, premierul May vrea ca marți să prezinte deputaților același Tratat negociat de UE. May vrea ca acest ultim tur de votare să fie pozitiv pentru ca joi, în fața Consiliu European, să poată pune pe masa un Tratat parafat de Parlamentul Brotanic.

Până atunci, May încearcă să-i convingă pe euroscepticii duri din partidul său şi pe deputaţii din cadrul DUP, aliatul său în Parlament, să-şi schimbe poziţia.

Aceştia se opun „plasei de siguranţă“ („backstop“), o dispoziţie a acordului menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi care prevede ca Regatul Unit să rămână într-un „teritoriu vamal unic“ cu UE.

Susţinătorii Brexitului se tem că acest lucru le-ar ancora ţara pe termen nedeterminat la UE, iar unioniştii refuză să se confere un statut special Irlandei de Nord. Theresa May mai are nevoie de 75 de voturi pentru a obţine ratificarea acordului retragerii.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version