La finalul unei ședințe tensionate a Consiliului European, liderii UE au acordat Marii Britanii o a doua amânare pentru ieșirea din Uniune, de data aceasta de 6 luni, până al 31 octombrie.

Anunțul a fost făcut miercuri seară de premierul Theresa May.

Însă concluziile formale ale Consiliului European arată că, dacă Marea Britanie este încă membru UE până la 23 mai și nu a semnat acordul de ieșire, trebuie să organizeze alegeri europarlamentare.

Pe de altă parte, până la 31 octombrie Londra ar trebui să ajungă la un acord intern pentru a evita plecarea din UE fără o înțelegere.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat: „Această întârziere înseamnă şase luni în plus pentru ca Regatul Unit să găsească cea mai bună soluţie”.

Președintele Iohannis a susținut ideea unei prelungiri a termenului-limită pentru Brexit, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: ”Președintele României a susținut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului în Parlamentul britanic din perspectiva necesității de a avea o retragere ordonată, care să asigure certitudine pentru cetățenii europeni din Regatul Unit și pentru cei britanici din UE, dar și pentru companii și mediul de afaceri”.

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version