Pentru a arăta lumii că rămâne consecventă în lupta ei controversată de protejare a regiunii Xinjiang, China ne anunță că din 2014 și până acum a arestat peste 13.000 de “teroriști”, transmite AGERPRES.

Acum nu e clar dacă prin „teroriști” se înțelege TERORIST sau “dușman al poporului chinez!”

Rebiya Kadeer – disidenta uiguri

Regiunea Xinjiang din Nord-Vestul Chinei a fost afectată în trecut de atentate sângeroase – acesta este un lucru cert. Dar nu este la fel de cert dacă printre 13.000 de arestați nu sunt și chinezi luptători pentru respectarea Drepturilor Omului.

“Din 2014, în Xinjiang au fost anihilate 1.588 de grupări violente şi teroriste, au fost arestaţi 12.995 de terorişti şi confiscate 2.052 de dispozitive explozive; au fost sancţionate 30.645 persoane găsite vinovate de 4.858 de activităţi religioase ilegale şi confiscate 345.229 de exemplare de materiale religioase ilegale”, se arată în documentului citat de AFP.

AFP precizează că nu a putut verifica aceste cifre în mod independent. Jurnaliştii străini care vizitează regiunea sunt frecvent hărţuiţi de poliţie şi supravegheaţi îndeaproape.

Este de notorietate că Beijingul face obiectul unor critici în creştere pe plan internaţional din cauza programului de internare forţată în tabere de reeducare în acest vast teritoriu semideşertic, care îşi împarte frontiera, în special, cu Pakistanul şi Afganistanul, mai consemnează AGERPRES.

Aproximativ 1 milion de uiguri şi membri ai altor grupuri etnice musulmane ar fi deţinuţi în tabere de reeducare, potrivit unor experţi citaţi de ONU. China a negat la început existenţa unor astfel de structuri, dar apoi a explicat că acestea sunt “centre de formare profesională” împotriva radicalizării islamiste.

Beijingul asigură că supravegherea ridicată a populaţiei a permis să ferească Xinjiang de orice atac de mai bine de doi ani: “Măsurile preventive” au dus la o “schimbare netă”, iar oamenii au acum “un sentiment mult mai puternic de împlinire, fericire şi securitate”, conform documentului guvernului de la Beijing, aşa-numita “carte albă”.

O organizaţie din exil a uigurilor a condamnat raportul publicat luni de către China, afirmând că lupta antiteroristă este “un pretext politic pentru reprimarea uigurilor”.

“Publicarea acestei pretinse cărţi albe are ca scop obţinerea unui sprijin la nivel local şi ascunderea încălcărilor drepturilor omului care rezultă din politicile extreme pe care le aplică”, a indicat într-un comunicat Dilxat Raxit, purtător de cuvânt al Congresului mondial al uigurilor.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version