Violențele escaladează în criza migranților ilegali, la granița dintre Polonia și Belarus, în timp ce NATO își exprimă „profunda” îngrijorare, relatează Reuters.

„Suntem îngrijoraţi profund de maniera în care regimul Lukaşenko foloseşte migranţi vulnerabili ca tactică hibridă împotriva altor ţări şi în care expune riscului vieţile migranţilor. Suntem solidari cu Polonia şi cu ceilalţi aliaţi afectaţi”, a declarat, marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din ţările Uniunii Europene, găzduită de Bruxelles.

Forţele poloneze au făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi grenade asurzitoare împotriva migranţilor concentraţi în apropierea satului Kuznica, la frontiera cu Belarus, după ce aceştia au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de ordine poloneze.

Imagini făcute publice de un purtător de cuvânt al guvernului polonez şi de Ministerul Apărării indică o escaladare a situaţiei la graniţă, unde mii de migranţi s-au strâns în partea belarusă în ultima săptămână.

Potrivit autorităţilor poloneze, mai mult de 20.000 de poliţişti, grăniceri şi militari asigură securitatea frontierei în zona unde sunt masaţi migranţii, în apropiere de Kuznica.

În Lituania, autorităţile au dat asigurări că situaţia este sub control, un ministru adjunct al apărării anunţând că au fost reţinute 47 de persoane care încercau să treacă frontiera. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version