Într-o Franță naționalistă, uneori șovină, miercuri seara a avut loc singura confruntare televizată dintre cei doi politicieni rămași în cursa pentru fotoliul de la Palatul Elysee: Emmanuel Macron – 24,01% în primul tur şi Marine Le Pen – 21,30%.

De reținut! Duminică francezii își aleg președintele precum și l-au ales românii în 2.000 – răul cel mai mic dintre Vadim Tudor și Ion Iliescu!

Mariane Le Pen și Emmanuel Mcron

Conform sondajelor de opinie, aproximativ 20% dintre francezi sunt indecişi iar Emmanuel Macron are un avans de aproximativ 20 de procente în fața extremistei Marine Le Pen.

Plecând de la această stare de fapt, Le Pen, șefa partidului de extrema-dreaptă Frontul Național, a considerat că este necesar să-l atace pe Macron, candidatul formațiunii de centru En Marche!, spunându-i că se va juca de-a profesorul cu el. A fost o aluzie “misogină” la faptul că Emmanuel este căsătorit cu fosta lui profesoară mult mai în vârstă decât Macron.

Desigur, cei doi francezi s-au atacat ca niște demagogi cu ștaif

Doamna Le Pen a spus că domnul Macron este copilul iubit al sistemului, iar domnul Macron a spus că doamna Le Pen minte precum respiră!

Mariane Le Pen a clamat: „Eu sunt candidata poporului, a Franţei pe care o iubim, a culturii, a civilizaţiei, a unităţii sale. Sunt candidata unei naţiuni care protejează locurile de muncă, securitatea compatrioţilor, frontierele, care ne protejează de concurenţa internaţională neloială şi de fundamentalismul islamist. Domnul Macron este candidatul globalizării sălbatice, a uberizării, a precarităţii, a brutalităţii sociale, a ideii „toţi contra toţi”, al devalizării economiei în interesul economic al marilor companii.”

Emmanuel Macron a imitat-o: „Aţi demonstrat că nu sunteţi candidata cu spirit fin care pretindeţi a fi, nu sunteţi dispusă la o dezbatere echilibrată şi deschisă, vă mulţumesc pentru această frumoasă demonstraţie pe care aţi făcut-o, nu mă aşteptam la altceva. Nu voi spune că sunteţi o adevărată moştenitoare, nu doar a unui nume, ci şi a unui partid politic de extremă-dreapta, bazat pe un sistem care prosperă pe furia francezilor de atâţia ani. Nu voi spune că meritaţi această moştenire, pentru că aţi continuat-o de când aţi venit la conducerea partidului. De 40 de ani în această ţară avem un Le Pen candidat în alegerile prezidenţiale. Lucrurile acestea nu mă interesează. Continuaţi cu logoreea, asta faceţi în fiecare zi.”

După ce s-au bălăcărit în fel și chip, cei doi cocoși galici au sfârșit la fel de ciufuliți

Marine Le Pen: Cu siguranță că de miercuri – după afișarea rezultatelor finale –  „Franţa va fi condusă de o femeie” (…) „de mine sau de doamna Merkel” – aluzie la faptul că Macron nu ar face nimic fără binecuvântarea cancelarului german. „Realitatea este că v-aţi dus să o vedeţi pe doamna Merkel şi că aţi fost să-i cereţi binecuvântarea, pentru că nu intenţionaţi să faceţi ceva fără acordul ei (…) Uniunea Europeană trebuie să lase locul alianței națiunilor suverane (…) Franța trebuie să-și gestioneze singură, din nou, politica din domeniul comercial (…) Francezii vor avea o monedă națională (…) Sunteți candidatul globalizării sălbatice, al brutalității sociale, al războiului tuturor contra tuturor”.

Emmanuel Macron: „Bineînţeles că eu vreau o Franţă care să se bată cu Germania (…) Din fericire, țara noastră a avut lideri vizionari. Generalul de Gaulle şi cancelarul Adenauer au ştiut să lucreze împreună şi au construit această Europă (…) Doamnă Le Pen, strategia dumneavoastră este extraordinară, dar e normal, face parte din scenariu. Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni, să vorbiţi de tot ce nu merge în ţară, dar nu propuneţi nimic (…) Sunt candidatul unei Franțe puternice într-o Europă care protejează. Nu vreau să pierd din locurile de muncă și din productivitate, prin ieșirea din zona euro (…) Am să sporesc efectivele poliției și jandarmariei cu 10.000 de angajați (…) autoritățile vor manifesta toleranță zero față de infracțiunile cotidiene”.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version