Protestele “Vestelor galbene” împotriva scumpirii carburanților iau amplare în Franța, în a treia săptămână de la debutul lor, extinzăndu-se și în alte domenii, pe fondul nemulțumirii sociale față de politicile guvernului.

Place de la Concorde, ocupată de ambulanțe

Cel puțin 100 de ambulanțe au blocat, luni dimineața, accesul la Piața Concorde, în centrul Parisului, potrivit AFP.

Ambulanțierii cer suspendarea unei reforme a finanțării transporturilor sanitare care amenință, potrivit acestora, întreprinderile mici și mijlocii din sector.

Luni a fost o zi marcată și de o mișcare de frondă în licee, peste 100 fiind blocate.

Nemulțumirea sindicatelor liceenilor (UNL, SGL, Fidl etc.) este legată de reformele la bac. precum și la platforma de acces la studiile superioare Parcoursup.

SGL evocă o “mișcare socială de contestare (…) cu multiple revendicări”. Într-un comunicat, acest sindicat vorbește și despre “susținerea față de vestele galbene pacifiste” și denunță violențele din timpul week-endului.

Regiunea Toulouse (sud-vest), cu circa 40 de licee perturbate, e cea mai afectată, urmată de regiunea pariziană, cu circa 20 de licee. O mașină a fost incendiată și un magazin de telefoane jefuit în apropiere de un liceu dinv Aubervilliers, la nord de capitală.

 
La Dijon (centru-est), un cortegiu de circa 500 de elevi a defilat pe străzile orașului și au existat confruntări cu forțele de ordine, cu pietre aruncate la care s-a răspuns cu tiruri de gaze lacrimogene.

La Nisa, aproape 1.000 de liceeni au manifestat pentru a susține “vestele galbene”, scandând “Macron demisia!”.

Criză de carburanți 

Blocajele prelungite la mai multe depozite petroliere din țară – din Normandia până în regiunea mediteraneană – antrenau luni primele penurii de combustibil. 

În Bretania (vest), numeroase benzinării au rămas total sau parțial fără carburanți, luni dimineața, determinând autoritățile să ia măsuri de raționalizare.

Depozitele petroliere din Mans (centru), Grand-Quevilly (nord-vest) erau de asemenea blocate, precum și ce din portul Fos-sur-Mer (sud-est).

Acest ultim blocaj era criticat chiar și în interiorul mișcării “vestele galbene”, unde unele persoane criticat confiscarea protestului de “elemente radicalizate”.

Blocajele din depozitele petroliere din Donges și La Rochelle, în vestul Franței, au fost înlăturate luni după intervenția forțelor de ordine. 



Baraje pe mai multe artere rutiere

Traficul era perturbat pe mai multe axe rutiere, unde manifestanții au instalat baraje. Circulația era foarte încetinită pe autostrăzile A7 și A9, în sudul țării.

În noaptea de duminică spre luni, circa zece persoane au distrus barierele de taxare de pe A9 la Perpignan, potrivit jandarmilor. Prefectura vorbește despre “numeroase acte de vandalism”, precum geamuri sparte și o parte a cabinelor devastate.

“Suntem pe un butoi cu pulbere (…) Există o furie care crește, e chiar mai rău decât furia, ia proporții enorme”, a declarat Fabien Schlegel, unul dintre liderii mișcării “vestele galbene”.

Companiile de transport rutier au estimat luni pierderile pe care le-au suferit de la începutul protestelor, în 17 noiembrie, la 400 de milioane de euro.

Asociația națională a industriilor alimentare a afirmat că blocajele în transporturi ar putea genera pierderi de peste 13 miliarde de euro în sectorul agro-alimentar.

Macron și-a amânat vizita în Serbia

Premierul Edouard Philippe s-a întâlnit, luni, cu liderii principalelor partide din Franța, pentru a analiza situația. 

Luni seară a avut loc la Palatul Elysee nouă reuniune de criză, ca care a participat și Emmanuel Macron, alături de premierul Edouard Philippe și mai mulți miniștri.

Președintele Franței și-a amânat vizita programată în Serbia, care era prevăzută pentru miercuri și joi, din cauza situației tensionate din țară. 

„Din păcate din cauza situației din Franța și a problemelor cărora trebuie să le facă față, președintele Macron mi-a cerut să amânăm cu câteva săptămâni vizita în țara noastră”, a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version