Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a deschis granițele către Europa pentru emigranții pe care îi găzduia pe teritoriul său, iar peste 76.000 de persoane au intrat deja, până duminică seara, în spațiul Uniunii Europene.

Decizia vine după uciderea a 33 de soldați turci la granița cu Siria.

Turcia şi-a deschis, vineri, frontierele migratorii cu UE, ameninţând că va lăsa să treacă un nou aflux de refugiaţi sirieni dacă nu obţine un sprijin activ de la UE în disputa sa cu Rusia în Siria.
Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă “preocuparea”, declarându-se dispusă să ofere un ajutor suplimentar Greciei şi Bulgariei, pentru a face faţă afluxului de migranţi dinspre Turcia vecină.
 
Până duminică dimineaţă la ora 10.00 (07.00 GMT), 76.358 de migranţi au trecut graniţa prin provincia Edirne, a scris pe Twitter ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu.
În provincia Edirne sunt puncte de trecere a frontierei spre Grecia şi Bulgaria. Totuşi, nici Sofia şi nici Atena nu au raportat un număr atât de mare de sosiri.
 
Este adevărat că au existat confruntări la granița cu Grecia, între migranți și forțele de ordine, care au pulverizat gaze lacrimogene, reușind să împiedice intrarea lor în țară.
 
Conform autorităţilor elene, 73 de migranţi au fost arestaţi în ultimele 24 de ore pe teritoriul Greciei, la care se adaugă cele 66 de arestări de sâmbătă.
Cel puțin 500 de oameni au ajuns, cu ambarcațiuni, pe trei insule grecești din apropierea coastei Turciei, în câteva ore duminică dimineața.
Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste 13.000 de migranţi se află de partea turcă a frontierei cu Grecia. Ei speră să intre în UE.
 
Turcia anunțase, încă de joi, că nu va mai împiedica sute de mii de solicitanţi de azil de pe teritoriul său să traverseze granița pentru a ajunge în Europa. Aceasta, în ciuda angajamentului de a face acest lucru în cadrul unui acord încheiat cu Uniunea Europeană în 2016.
 
Turcia a primit circa 3,6 milioane de refugiaţi din Siria, la care se adaugă migranţi din Afganistan şi Irak, conform celor mai recente date ale ONU.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version