Premierul libanez demisionar Hassan Diab a declarat marți, citând rezultatele unei anchete a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) al SUA, că explozia produsă pe 4 august în portul din Beirut, soldată cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, a fost provocată de 500 de tone de nitrat de amoniu, potrivit presei internaționale.

„Raportul FBI a dezvăluit că doar 500 de tone au explodat”, a declarat Hassan Diab în timpul unei conferinţe de presă. Dar “unde au dispărut celelalte 2.200 de tone?”, a întrebat Diab, afirmândcă 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate de ani de zile „fără măsuri de precauţie”, într-un depozit din port.

Autorităţile libaneze au respins apelurile la o anchetă internaţională, dar au autorizat venirea unor anchetatori francezi şi ai FBI în Liban, pentru a participa la investigaţii preliminare.

Şeful guvernului a demisionat după câteva zile de la dramă, dar a negat că ar avea vreo responsabilitate.

Alături de trei foşti miniştri, Diab a fost inculpat pe 10 decembrie de judecătorul care răspunde de anchetă. Ei sunt acuzaţi de “neglijenţă şi de cauzarea a sute de decese”.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, ancheta a fost temporar suspendată, doi dintre miniştrii acuzaţi cerând recuzarea judecătorului Fadi Sawan. Curtea de casaţie urmează să decidă asupra acestei cereri înainte de reluarea procedurilor.

Circa 20 de persoane, în special responsabili portuari şi vamali, au fost arestaţi în cadrul anchetei. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version