Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, aflată la originea acuzațiilor de corupție care au provocat alegeri anticipate în Malta, a fost ucisă într-o puternică deflagrație în urma căreia autoturismul său a fost pulverizat.
Daphne Caruana Galizia
Inainte de a fi asasinată, Daphne a făcut peste 12 reclamații la Poliție în care arăta ca este amenințată cu moarte. Guvernul Maltei s-a făcut că plouă iar acum premierul Muscat se arată bulversat de atentat.
Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție.
Daphne cu fiul său Matthew Caruana Galizia
În urmă cu câteva ore, fiul lui Daphne, Matthew Caruana Galizia, a făcut o declarație directă la adresa Guvernului Maltez:
“Sunteți complici, sunteți responsabili de aceasta”…
 “Nu voi uita niciodată cum alergam în jurul vâlvătaiei de pe câmp, încercând să deschid ușa în timp ce claxonul continua să sune (…). M-am uitat pe jos și am văzut bucăți din mama mea peste tot în jur”…
“Iată cum arată un război și trebuie ca acest lucru să se știe. (…) Suntem un popor în război împotriva statului și a crimei organizate, care nu se disting unul de celălalt”…

Luni seara, mii de persoane s-au reunit spontan, cu lumânări în mână, la Sliema, lângă La Valletta, pentru a aduce un omagiu fostei jurnaliste, devenite, potrivit publicației Politico, “un WikiLeaks întreg într-o singură femeie”.

De altfel, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, și-a exprimat deja indignarea pe Twitter, promițând o recompensă de 20.000 de euro pentru orice informație ce ar duce la condamnarea asasinilor jurnalistei.

Site-ul lui Daphne Caruana Galizia
Familia lui Caruana Galizia a cerut instanțelor din Malta să-l înlocuiască pe magistratul desemnat să desfășoare ancheta asupra morții jurnalistei.
Familia a declarat că magistratul, Consuelo Scerri Herrera,  a acuzat-o de calomnie pe Caruana Galizia, dând-o în judecată.
Atunci când publica o anchetă, Daphne Caruana Galizia avea mai mulți cititori decât toată presa din Malta!

Unul dintre subiectele pe care le-a anchetat jurnalistic Daphne Caruana Galizia a fost implicarea guvernanților maltez în Documentele Panama Papers.
Cu o jumătate de oră înainte de a fi ucisă, Daphne Caruana Galizia a postat pe site-ul său un articol despre o acuzație de calomnie pe care șeful personalului prim-ministrului maltez a făcut-o împotriva ununi articol despre corupție.
Guvernul maltez a solicitat FBI-ului să ajute la investigarea atentatului asupra jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia.
La Valetta – Mii de oameni au adus un omagiu ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia
Mii de persoane s-au adunat luni seara la Sliema, in apropiere de La Valetta, cu lumanari in maini, pentru a aduce un omagiu ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia, ucisa cu o zi in urma de explozia unei bombe care i-a distrus masina, scrie AFP.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version