Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, eliberarea, în 24 august, a primei tranșe de 60 de milioane de euro din totalul de 150 de milioane de euro stabilit ca asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova.

guvern

Acordul privind asistența financiară a fost ratificat prin Legea nr. 91 aprobată de Parlament în 6 mai, așa cum a fost completat prin schimbul de scrisori dintre prim-miniștrii României și Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie, respectiv din data de 5 februarie.

“Prin schimbul de scrisori, cele două părți au convenit o serie de obligații din partea Republicii Moldova pentru eliberarea primei tranșe, cum ar fi stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la una acord cu FMI, inițierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităților din sistemul bancar și fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, prezentarea unui plan de actualizare și aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției și a Strategiei Naționale Anticorupție, consultarea și conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova pentru soluționarea acestor aspecte”, precizează Executivul.

Stadiul progreselor în îndeplinirea măsurilor și condiționalităților menționate a fost urmărit prin schimburi de scrisori între cele două părți. Urmare a solicitării părții române, în data de 29 iulie, a fost primită scrisoarea premierului de la Chișinău de notificare și confirmare a obținerii acordului la nivel tehnic (staff level agreement) între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version