Guvernul de la Chişinău, condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ, a fost demis joi.

Valeriu Strelet (sursa foto protv.md)
Valeriu Strelet (sursa foto protv.md)

Decizia a venit în urma unui vot înregistrat în şedinţa plenară a Parlamentului de la Chişinău. Socialiştii şi comuniştii aveau nevoie de 51 de voturi pentru a-l înlătura de la putere pe Streleţ şi au obţinut, în cele din urmă, nu mai puţin de 65 de voturi.

S-a ajuns la această situaţie după ce Streleţ a fost acuzat de complicitate la acte de corupţie, respectiv că l-ar fi susţinut pe fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, în comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Vă reamintim că Filat a fost arestat preventiv după ce a fost acuzat şi de implicare în devalizarea Băncii de Economii a Republicii Moldova, bancă din vistieria căreia a dispărut peste un miliard de dolari.

Şedinţa plenară de joi a fost prefaţată de o amplă mişcare de protest pusă la cale de Igor Dodon, liderul Partidului Socialist. Liberalii lui Iurie Leancă au anunţat, iniţial, că nu vor vota moţiunea, astfel că cel mai probabil diferenţa de voturi a venit din partea democraţilor care au decis, astfel, să-şi retragă susţinerea oferită premierului Valeriu Streleţ.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version