Cum era de așteptat, premierul Perfidului Albion, Boris Johnson, l-a luat la mișto pe beligerantul președinte american Donald Trump.

Marți, la BBC, părintele Brexit, actualul premier britanic Boris Johnson, l-a îndemnat pe lăudărosul Trump să înlocuiască acordul nuclear cu Iranul cu un text negociat chiar de el!

Boris Johnson, premierul Perfidului Albion

Numai că îndemnul lui Boris nu a fost unul diplomatic. A fost de un mișto londonez debordant:

“Preşedintele Trump este un negociator grozav, din spusele sale (…) Hai să lucrăm împreună să înlocuim acordul JCPOA (…) Dacă este să scăpăm de el (acord, n.red.), să-l înlocuim cu un acord Trump. Acesta ar fi un mare pas înainte”, a declarat Boris Johnson la BBC, ne anunță AGERPRES.

După cum se știe, în 2105 la Viena, s-a semnat acordul cunoscut ca Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA).

Prin acest acord, Iranul a convenit cu Franţa, Germania, Marea Britanie, China, Rusia şi SUA să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.

Semnatarii Acordului JCPOA, Viena 2015. De la stânga la dreapta, miniștrii de externe/secretarii de stat: Wang Yi – China, Laurent Fabius – Franța, Frank-Walter Steinmeier- Germania, Federica Mogherini – UE, Mohammad Javad Zarif – Iran), Philip Hammond – Marea Britanie și John Kerry – SUA. Din foto lipsește… rusul!

Reamintim că, după ce a denunțat Acordul de la Paris privind Încălzirea Globală, plin de el, în 2018, Trump a retras SUA din acordul cu Iranul.

Evident că această retragere a fost premeditată de Trump – după cum lesne se observă acum – pentru a avea muniție de tun în noua campanie prezidențială. Că zidul de la granița cu Mexicul a rămas în coadă de pește!

Deși puterile europene au declarat în mod repetat că sprijină înţelegerea, Teheranul a anunţat că nu mai respectă limitările privind îmbogăţirea uraniului.

În acest context, declarația plină de umor englezesc de la BBC a premierului Johnson capătă conotații foarte serioase.

“Să scăpăm de acest acord nuclear, JCPOA, este ceea ce Trump vrea. Argumentul meu către prietenii noştri americani este: uitaţi, într-un fel sau altul, trebuie să-i opriţi pe iranieni să obţină arma nucleară”, a explica Boris Johnson.

“Din perspectiva americană, este un acord greşit, expiră şi, în plus, a fost negociat de preşedintele Obama. Din punctul lor de vedere, are multe, multe defecte”, a punctat Johnson.

“Nu vreau un conflict militar între noi, Statele Unite şi Iran, haideţi să calmăm lucrurile”, a concluzionat premierul Perfidului Albion.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version