Membrii Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai Consiliului Europei au demarat negocierile pentru reglementările propuse privind comerţul cu minerale din zone de conflict.

clip

Proiectul a fost demarat la propunerea unor organizaţii ale societăţii civile europene care solicită ca industriile ce utilizează materii prime provenite din zone de conflict şi de risc să verifice lanţurile de furnizori şi să se asigure că prin importul de materii prime nu se asigură finanţare pentru conflicte armate şi încălcări ale drepturilor omului.

Parlamentul European şi-a exprimat încă de anul trecut disponibilitatea pentru a sprijini o schemă obligatorie de “due dilligence”, iar Anna Backmann, reprezentanta campaniei europene “Stop Mad Mining” (n.r. – Stop mineritului iresponsabil), susţine că “statele membre UE şi Comisia Europeană nu pot ignora schema respectivă, mai ales că şi China a ajuns să aplice standardele de due dilligence ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”.

Anna Backmann susţine că “doar dacă întregul lanţ de furnizori este inclus în reglementare pot fi consumatorii europeni siguri că nu sprijină fără să vrea conflictele violente din lume, cumpărând telefoane, laptopuri, calculatoare sau maşini”.

Totul a pornit după ce s-a stabilit că, prin importarea de aur, tantan, staniu sau tungsten, statele UE susţineau, fără să vrea, conflictele din Congo, Republica Centrafricană, Columbia sau Myanmar. Metalele respective sunt folosite pentru producerea de telefoane mobile, laptopuri sau maşini.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version