Luni, în a 5-a zi de invazie a trupelor ruse în Ucraina, vor avea loc negocieri între o delegație trimisă de Vladimir Putin și una a Ucrainei, la granița cu Belarus.

Însă trupele ruse continuă bombardamentele, chiar dacă nu au reușit nici acum să captureze capitala Kiev.

UPDATE ora 18.45: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, solicitând o procedură specială.

UPDATE ora 18.45: Discuţiile de pace s-au încheiat după cinci ore şi vor fi reluate într-o a doua rundă, după ce membrii delegațiilor Rusiei și Ucrainei se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de  de negocieri.

„Părţile au stabilit o serie de priorităţi şi teme care necesită anumite decizii” înainte de o a doua rundă de discuţii”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit agențiilor de știri.

O nouă întâlnire va avea loc în zilele următoare, a precizat Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma, pentru televiziunea rusă de stat.

UPDATE ora 18.25: Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat omologului său francez Emmanuel Macron că insistă să pretindă recunoaşterea peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei şi un „statut neutru” pentru aceasta, ca precondiţii pentru a pune capăt invaziei în această ţară.

Putin a cerut „recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii, realizarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean şi garanţia statutului său neutru”, a transmis Kremlinul într-un comunicat, după o convorbire telefonică între cei doi preşedinţi.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus a subliniat că soluţionarea conflictului „nu este posibilă decât dacă interesele de securitate legitime ale Rusiei sunt luate în considerare fără condiţii”.

„Partea rusă este deschisă la negocieri cu reprezentanţi ai Ucrainei şi speră că ele vor duce la rezultatele sperate”, adaugă comunicatul.

Negocierile au început la ora 12.00.

„Locul tratativelor între Rusia şi Ucraina în Belarus este gata şi aşteptăm delegaţiile”, a anunţat Ministerul de Externe de la Minsk pe Facebook, unde a publicat şi o fotografie a sălii unde ar trebui să aibă loc dialogul. În imagine se poate vedea o masă lungă cu peste zece scaune de fiecare parte şi cu drapelele Belarusului, Rusiei şi Ucrainei în fundal.

UPDATE ora 9.30: Până luni au intrat în România circa 70.000 de ucraineni, majoritatea mame cu copii. Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), au cerut azil în România, până în prezent, 191 de refugiaţi din Ucraina care au intrat prin punctul de frontieră de la Siret.

Vremea s-a răcit considerabil și ninge. Cozi kilometrice se înregistrează în continuare la punctele de trecere a frontierei dinspre Ucraina în România. Sunt în principal femei și copii, deoarece bărbații cu vârsta de până la 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Bilanțul tragic al primelor 4 zile de război: 352 de civili ucişi, printre care 14 copii, iar 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Pierderile Rusiei se cifrează la circa 4.500 de militari, plus elicoptere, tancuri şi alte vehicule militare ruse distruse, susține Armata ucrainenă.

Rusia a recunoscut că a înregistrat pierderi printre soldaţii săi în timpul luptelor din Ucraina, însă nu a prezentat cifre.

Conducerea armatei ucrainene a anunţat luni că Forţele Armate ale ţării au frânat avansul trupelor ruse către Kiev.

„Au dat greş toate tentativele trupelor de ocupaţie ruse în a-şi îndeplini obiectivele”, a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul şef al armatei terestre, cu privire la intenţiile ruşilor de a lua cu asalt zona din jurul capitalei ucrainene.

Sirski a insistat că „duşmanul a înregistrat pierderi considerabile”.
„Trupele ruse sunt demoralizate şi epuizate. Am demonstrat că ştim să ne apărăm casa de oaspeţi pe care nu i-am invitat”, a afirmat el.

Potrivit armatei terestre, toate deplasările trupelor ruse sunt controlate.

Totodată, Statul Major ucrainean a anunţat că armata ucraineană „a încetinit ritmul ofensivei” ruse, în a cincea zi de invazie rusă în Ucraina.

„Ocupanţii ruşi au încetinit ritmul ofensivei, însă încă încearcă să obţină succese în anumite zone”, a transmis Statul Major ucrainean, luni dimineață, într-un comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version