Marea Britanie trece prin momente dificile după ce britanicii au votat la referendum ieșirea din Uniunea Europeană.

Guy Verhofstadt

Orașe importante, în frunte cu Londra și Manchester, au fost lovite de atacuri teroriste, iar criza politică se adâncește, după ce partidul premierului Theresa May a pierdut, la alegerile anticipate, posibilitatea de a face singur majoritate în Parlament.

În aceste condiții, deși s-a stabilit oficial că pe 19 iunie vor începe negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, tot mai multe voci insistă pe posibilitatea ca această operațiune să nu mai aibă loc.

Marea Britanie și-a dat seama că îi va fi greu să meargă pe cont propriu. De partea cealaltă, principalii lideri politici de pe Bătrânul Continent, în frunte cu Emmanuel Macron, noul președinte al Franței, recunosc că ușa Uniunii Europene este încă deschisă pentru britanici.

Totuși, Guy Verhofstadt, coordonatorul echipei de negociere a Uniunii Europene, a precizat că este puțin probabil ca Marea Britanie să rămână în UE în condițiile de până acum.

“Marea Britanie este, în acest moment, beneficiara unor clauze favorabile în relația cu Uniunea Europeană. Eu sunt de acord ca ușa Uniunii să rămână deschisă. Dar, precum în povestea cu Alice în Țara Minunilor, nu toate ușile sunt la fel. Va fi o ușă nouă, cu o nouă Europă. Fără reguli complexe și clauze favorabile. Va fi o Europă nouă cu puteri reale și cu unitate”, a fost mesajul transmis de Verhofstadt.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version