Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, luni, că „planurile Rusiei de destabilizarea” a țării pe care o conduce „au fost confirmate”, ea obținând informații și de la autoritățile interne, după cele lansate în spațiul public de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ea a mai spus că prima parte a planului a avut loc la finalul anului trecut, dar a eșuat. Planul Rusiei, pentru destabilizarea Moldovei, ar urma să se sprijine pe atacuri violente și chiar luări de ostatici, a spus Maia Sandu.

În operațiune ar urma să fie implicate forțe interne asociate cu oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, dar și cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru.

Maia Sandu a făcut aceste declarații la două zile după ce l-a nominalizat ca premier pe Dorin Recean, consilierul său pe probleme de securitate.

Principalele declarații ale Maiei Sandu:

Declarațiile președintelui ucrainean Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizarea a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Planul Rusiei nu este unul nou. Tentative de destabilizare au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul. În octombrie-decembrie 2022, Poliția și Serviciu de Informații SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-zisei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

Documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Planul presupune utilizarea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Vă asigur că instituțiile lucrează la prevenirea acestor situații.

Autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale precum formațiunea Șor, pe unii veterani și persoane cu legătură cu Plahotniuc.

Scopul acestor acțiuni e răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime cu una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul trebuie să adopte rapid proiectele care dau SIS și procuraturii prerogativele necesare pentru a apăra ordinea constituțională

Cea mai agresivă forță de atac e atacul informnațional.

Încercările Kremlinului de a aduce violența în Moldova nu vor reuși”

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version