Liderii din cele mai importante patru țări ale UE – Franța, Germania, Spania și Italia – au pledat luni, la minisummit-ul de la Paris, pentru o Europă cu mai multe viteze, care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte.

sursă foto Ansa

“Unitatea nu este uniformitate. Este motivul pentru care pledez în favoarea unor noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferențiate”, a precizat președintele francez, François Hollande.

Pentru cancelarul german Angela Merkel, europenii trebuie “să aibă curajul să accepte cu unele țări avansează mai repede decât altele”, fără “să se închidă pentru cei care sunt în urmă”. “Dar trebuie să putem merge înainte”, a insistat cancelarul german.

La rândul său, șeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, a pledat pentru “o uniune europeană mai integrată”, dar cu “diferite niveluri de integrare”.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat că “Spania este pregătită să meargă mai departe pe drumul integrării cu toți care vor dori să o urmeze”.

Hollande, Merkel, Rajoy și Gentiloni se vor întâlni cu omologii lor europeni, joi, la Bruxelles, la o nouă etapă înainte de summitul menit să relanseze procesul european, la 25 martie, în capitala Italiei, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

author avatar
Gabriel Andrei
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version