NATO şi-a activat planurile de apărare pentru a desfăşura forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, a anunţat, joi, secretarul general Jens Stoltenberg.

Activarea planurilor de apărare ale NATO le oferă comandanţilor militari posibilitatea de a desfăşura trupe, inclusiv cele pregătite de intervenţie rapidă, în ţările din estul Europei.

„Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar”, a spus Stoltenberg, după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

El a mai precizat că peste 100 de avioane de luptă au fost puse în alertă.

„Trebuie să răspundem cu o hotărâre şi mai mare şi cu o unitate şi mai puternică”, a spus Stoltenberg. “Nu avem planuri de a trimite trupe ale NATO în Ucraina. Ce facem acum este defensiv”, a declarat el.

Stoltenberg a subliniat de asemenea că Europa se va confrunta cu o situaţie nouă privind securitatea după invazia Rusiei din Ucraina.

„Va fi o nouă Europă, după invazia la care am asistat astăzi”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

„Pacea de pe continentul nostru a fost zguduită. Rusia foloseşte forţa pentru a încerca să rescrie istoria şi neagă Ucrainei dreptul la o cale liberă şi independentă”, a adăugat el.

Stoltenberg a mai sus că Rusia a plănuit „cu sânge rece” invazia, în timp ce NATO căuta o soluţie diplomatică la criza din Ucraina.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version