Pentru al şaptelea an la rând, Norvegia este lider în clasamentul anual al prosperităţii, ierarhie realizată şi dată publicităţii de specialiştii de la Institutul britanic “Legatum”.

rtry7l0

Norvegia domină clasamentul de o manieră categorică, aflându-se printre primele opt clasate la toţi cei opt indecşi luaţi în seamă pentru realizarea topului. Astfel, Norvegia este pe locul 8 în lume la succesul guvernării şi la “siguranţă şi securitate”, pe locul 5 la educaţie şi la “oportunităţi de dezvoltare a afacerilor”, pe locul 4 la economie şi sănătate, pe locul 3 la libertatea de exprimare şi pe locul 2 la capital social.

De altfel, topul celor de la Institutul Legatum arată supremaţia ţărilor nordice, în condiţiile în care Danemarca este pe locul 3 la prosperitate, Suedia ocupă locul 5, Finlanda se află pe locul 9, iar Islanda este a 12-a, imediat după SUA. Totuşi, scandinavii nu o duc chiar atât de bine pe cât ne-am imagina. Economiile Finlandei şi Islandei au căzut mult şi nu se află în TOP 30, Suedia are probleme la nivel de educaţie, iar Danemarca în ceea ce priveşte sistemul sanitar.

Cea mai puternică economie este cea a statutului Singapore, în timp ce China, deşi este bogată, este trasă în jos de alţi itemi şi ocupă abia locul 52 la prosperitate, având mari probleme la libertatea de exprimare (locul 120) şi la “securitate şi siguranţă” (locul 100).

În funcţie de rezultatele obţinute, specialiştii de la Institutul Legatum afirmă că aproape toate ţările au probleme din ce în ce mai mari când vine vorba de siguranţa persoanei. Cele mai periculoase ţări din lume rămân Congo, Afganistan şi Siria, în timp ce cea mai sigură ţară este, pentru al treilea an la rând, Hong Kong.

SUA ocupă abia locul 33 între cele mai sigure ţări din lume, fiind singurul capitol dintre cele opt luate în seamă în care americanii nu sunt în TOP 15. SUA este singura ţară dezvoltată notat cu 3 la capitolul “securitate şi siguranţă”, pe o scală de la 1 la 5. Astfel, SUA este considerată o ţară la fel de sigură precum Arabia Saudită, Venezuela, Republica Dominicană sau El Salvador.

România ocupă locul 50 în topul celor mai prospere ţări din lume, fiind peste Bulgaria, Croaţia, China sau Rusia, dar sub Grecia, Thailanda, Argentina sau Trinidad Tobago.

Stăm bine la libertatea de exprimare (locul 37) şi la securitate şi siguranţă (locul 46), dar stăm prost în special la capital social (locul 109 în lume), capitol la care suntem depăşiţi inclusiv de Belize, Botswana, Nicaragua, Nepal sau Republica Moldova.

Cele mai prospere ţări din lume sunt, în ordine, Norvegia, Elveţia, Danemarca, Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Australia, Olanda, Finlanda şi Irlanda.

Cele mai puţin prospere ţări din lume sunt Republica CentrAfricană, Afganistan, Haiti, Ciad, Burundi, Republica Democrată Congo, Siria, Yemen, Sudan şi Angola.

Topul complet al Institului Legatum, inclusiv defalcarea pe itemi, îl găsiţi AICI.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version