Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței în perioada 2007-2012, va fi judecat, între 5 şi 22 octombrie, după o audiere intermediară fixată pentru 17 iunie, sub acuzațiile de corupție și trafic de influenţă, a stabilit, miercuri, un tribunal din această țară.

El este suspectat că ar fi încercat să obţină la începutul lui 2014, prin intermediul avocatului său Thierry Herzog, informaţii secrete de la Gilbert Azibert, pe atunci înalt magistrat, într-o procedură care îl viza, în schimbul unui mic ajutor pentru un post în principatul Monaco.

Acest proces al unui preşedinte francez pentru corupţie este inedit, chiar dacă şi predecesorul lui Sarkozy, Jacques Chirac, a avut probleme cu justiţia. Acesta din urmă a devenit în 2011 primul şef de stat francez condamnat pentru “deturnare de fonduri publice” şi “abuz de încredere” într-o afacere de angajări fictive la Primăria din Paris în anii 1990, când era primar al capitalei.

Dosarul a fost instrumentat pe baza interceptării conversaţiilor telefonice ale fostului şef de stat cu avocatul său, cerute în cadrul anchetei privind acuzaţiile referitoare la o finanţare libiană a campaniei sale din 2007.

Poliţiştii au descoperit că Nicolas Sarkozy folosea un mobil secret cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele “Paul Bismuth” pentru a comunica cu un sigur interlocutor, avocatul său.

Ascultările poliţiei, pe care se bazează acuzarea, au fost validate de Curtea de casaţie în martie 2016. Ele ar putea însă provoca o aprigă luptă juridică după începerea procesului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version