Partidul cancelarului Karl Nehammer a pierdut alegerile din fieful său – Austria inferioară, și prin aceasta majoritatea absolută deținută în prezent, urmând să rateze alegerile parlamentare de anul viitor.

Austria se opune vehement aderării României la Schengen. Cancelarul Nehammer: „E o chestiune de securitate”
Adio, Schengen! Austriei i s-a alăturat și Olanda la votul împotriva aderării României
Karl Nehammer

Astfel, Partidul Popular (ÖVP, format din conservatori) a obținut 39,8% din voturi – cel mai slab rezultat din 1945 – la alegerile regionale de duminică, reprezentând cu 10% mai puține mandate în Camera superioară.

În schimb, Partidului Libertăţii (FPÖ, format din naţionalişti) a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa.

„Oamenii au votat împotriva corupţiei”, a declarat duminică seara managerul federal al FPOe Christian Hafenecker, adăugând că „este începutul”, în referire la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPOe s-a clasat sub FPOe, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS – 6,5%.

Pe plan naţional, FPOe se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPOe şi OeVP, pe locul al treilea. Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version