Partidul Progresist Sârb (SNS, dreapta naţionalistă) al preşedintelui Aleksandar Vucic a câştigat cu 46,75% din voturi, la nivel naţional, alegerile legislative şi locale desfășurate în 17 decembrie și al căror rezultat este contestat de opoziţie, relatează AFP.

Acest scor, potrivit rezultatelor complete publicate miercuri, îi asigură lui Vucic majoritatea absolută a locurilor în Parlament, așa cum declara el încă din 30 decembrie. El a estimat atunci că partidul său, aflat la putere din 2012, ar urma să aibă 129 sau chiar 130 de locuri în Adunarea Naţională ce are 250 de locuri.

Principala coaliţie de opoziţie „Serbia împotriva violenţei” (SPN), care a denunţat fraude la alegerile legislative şi locale, a obţinut doar 23,66% din voturi.

Scrutinul din 17 decembrie a fost contestat încă din prima zi de opoziţie, care a denunţat „fraude”, şi a fost urmat de manifestaţii aproape zilnice în faţa sediului Comisiei Electorale şi de blocaje pe străzile din Belgrad.

SPN a cerut Uniunii Europene să organizeze o anchetă internaţională independentă pentru a verifica afirmaţiile sale privind „nereguli” în alegeri.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version