Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat luni că va accepta „relaxareaAir Schengen” pentru România și Bulgaria, impunând însă 3 condiții. Dar frontierele terestre și-ar păstra statutul actual, astfel că cele două țări nu vor fi oficial membre Schengen.

În schimbul unei relaxări a „Air Schengen”, adică a intrării libere prin intermediul transportului aerian, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

El și-a înaintat deja cererile Comisiei Europene.

Concret, Austria vrea „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Numai atunci ar fi de acord cu ridicarea limitelor privind traficul aerian.

De asemenea, că solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria „cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”. Karner a justificat cererea de control permanent la frontierele terestre prin „problema traficanților de migranți”. Din cele puțin peste 50.000 de cereri de azil în Austria, doar puțin sub 150 de migranți au trecut prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

„Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a spus Karner.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version