Aflat în turneu în SUA, premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, marţi seara, cu vicepreşedintele american, Joe Biden.

ciolos_si_biden_46502800

Cei doi au discutat timp de mai multe ore la Casa Albă, iar la sfârşitul întrevederii Cioloş s-a declarat extrem de încântat de evoluţia discuţiilor.

Premierul a ţinut să precizeze că “am solicitat si am obţinut sprijinul SUA şi am obţinut promisiunea că vom fi susţinuţi pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval. Am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria şi Turcia şi am avut promisiunea sprijinului acordat de SUA pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susţinută de NATO”.

“Totodată, am solicitat sprijinul pentru o brigadă multinaţională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu aliaţi, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziţie resurse – toate acestea în cadrul sistemului de descurajare şi de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea nord-est, ci şi pe partea de sud-est”, a declarat Cioloș.

Alte subiecte extrem de arzătoare au fost sectorul energetic al României şi necesitatea accelerării eforturilor de reformă ale Republicii Moldova.

Cioloş şi Biden au căzut de acord că “dezvoltarea sectorului energetic al României este extrem de importantă pentru securitatea energetică europeană” şi că “în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie, de la Varşovia, aliaţii NATO trebuie să ia toate măsurile pentru a consolida capacitatea defensivă a Alianţei pe flancurile de est şi de sud”.

Pe de altă parte, “Joe Biden l-a lăudat pe Cioloş pentru “efoturile premierului de a implementa o guvernare de care era foarte mare nevoie şi reforme privind statul de drept, notând că progresele continue privind reformele vor consolida şi mai mult dezvoltarea democratică şi economică a României şi parteneriatul economic dintre România şi Statele Unite”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version