Sigmundur Gunnlaugsson, premierul Islandei, ar putea fi una dintre primele victime de după scandalul “Panama Papers”.

islanda

Dezvăluirile colosale apărute în presă au arătat că Gunnlaugsson deţinea o firmă offshore în Panama, iar prin intermediul ei făcea investiţii de milioane de dolari într-o perioadă în care Islanda era afectată de o gravă criză financiară.

Informaţiile i-au iritat la culme pe islandezi care au programat unul dintre cele mai mari proteste din istoria ţării. Circa 25.000 de persoane au ieşit în stradă în capitala Reykjavik, majoritatea cu pancarte pe care era scris “Alegeri! Acum!”.

De asemenea, protestatarii le recomandau şoferilor să claxoneze şi ei în semn de protest. Deşi a avut curajul să iasă în faţa, Gunnlaugsson nu a făcut decât să agite şi mai tare spiritele declarând că “nu e ca şi cum au ieşit în stradă toţi islandezii”.

Apoi, Gunnlaugsson a anunţat că nu demisionează. “Nu am de ce să-mi dau demisia. Nici din cauza acestei chestiuni, nici din cauza a oricărei alte chestiuni. Executivul a ajuns la rezultate uimitoare şi este important să termine ceea ce a început. Simplul fapt de a acuza pe cineva de ceva doar pentru a forţa persoana respectivă să renunţe nu este în armonie cu maniera în care noi, islandezii, vrem să ne funcţioneze societatea”, a fost mesajul transmis de Gunnlaugsson.

Premierul Islandei a preluat offshore-ul Wintris în 2007, alături de soţia sa. Această informaţie nu şi-a trecut-o, însă, în declaraţia de avere. Gunnlaugsson se apără susţinând că banii investiţi acolo provin din moşteniri şi că s-a folosit de funcţia sa politică pentru a conduce investiţiile.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version