Miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice discută, în format videoconferinţă, cu prilejul reuniunii desfăşurate la 22 şi 23 octombrie, problemele de securitate şi apărare din spaţiul euroatlantic.

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO

Analizarea progresului asupra împărţirii echitabile a responsabilităţilor contributoare la nivelul Alianţei, întărirea capacităţii de descurajare şi de apărare în toate domeniile, intensificarea rezilienţei societăţilor statelor membre pentru consolidarea capacităţii de apărare şi misiunile NATO din Afganistan şi Irak reprezintă tematica întâlnirii, la care participă de la Bruxelles, din sediul NATO, şi secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit www.nato.int.

Pandemia de coronavirus continuă să reprezinte o provocare pentru toate statele membre, ale căror forţe armate îndeplinesc un rol crucial în sprijinirea eforturilor civile de luptă împotriva pandemiei. Există cooperare la nivelul aliaţilor, au fost amenajate spitale şi au fost angrenate mijloace logistice pentru transportul pacienţilor, iar luna aceasta Albania, Muntenegru şi Macedonia de Nord au recepţionat sprijin din rezervele NATO, a menţionat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la 21 octombrie, cu prilejul conferinţei de presă, organizate la Bruxelles.

„Estimările privind cheltuielile pentru apărare pentru anul 2020 atestă, pentru cel de-al şaselea an consecutiv, sporirea cheltuielilor pentru apărare de aliaţii europeni şi Canada, existând o creştere de 4,3 %”, a precizat secretarul general al NATO.

Cu prilejul reuniunii, se va discuta despre postura de consolidare a descurajării şi a apărării, pe fondul necesităţii răspunsului Alianţei faţă de rachetele balistice ruseşti, ameninţare în creştere ca intensitate şi complexitate, potrivit oficialului Alianţei. Miniştrii apărării vor lua în discuţie, cu acest prilej, şi înfiinţarea Centrului Spaţial NATO în cadrul Comandamentului Aliat de Aviaţie de la Ramstein, în virtutea formulării unui răspuns adecvat faţă de sistemele în dezvoltare ale altor state, printre care China şi Rusia, care pot neutraliza, dezactiva sau doborî sateliţi, spaţiul fiind esenţial pentru abilitatea aliaţilor de a naviga, comunica şi detecta în ceea ce priveşte rachetele lansate.

În a doua zi a discuţiilor, miniştrii vor discuta pe marginea celor două misiuni de pregătire în care este angrenată Alianţa în afara spaţiului euro-atlantic. În ceea ce priveşte misiunea NATO din Afganistan, Alianţa este determinată să continue angajamentul pentru securitatea pe termen lung a acestei ţări, iar misiunea de pregătire din Irak trebuie să meargă mai departe, Alianţa fiind în coordonare deplină cu executivul de la Bagdad şi coaliţia globală pentru combaterea terorismului internaţional, a transmis Jens Stoltenberg, în avanpremiera reuniunii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version