Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Guvernul a aprobat prelungirea cu încă 3 luni a plafonării tarifelor RCA / 

Breaking News:

România va primi 33 mld. euro de la UE, însă nu prea curând

România va primi 33 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE), din Planul de relansare în valoare de 750 miliarde de euro propus, mieruri, de președintele Comisiei europene (CE), Ursula von der Leyen, pentru ieșirea din criza economică provocată de pandemis cu noul coronavirus (COVID-19). 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că mare parte din totalul celor 33 de miliarde de euro (mai precis, 19 miliarde de euro – n.r.) vor fi fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase.
 
„Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE. Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni”, a scris, pe Facebook, Siegfried Mureșan.
 
Însă banii nu vor veni prea curând. Planul va fi discutat la Consiliul European din 18-19 iunie, cu speranța încheierii unui acord până la vară.
 
Continuă să fie reticente câteva state membre – Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia, care doresc să susţină economia UE numai prin împrumuturi, nu prin subvenţii.

Emiterea de datorie comună de către Comisia Europeană ar urma să se facă pe o durată de 30 de ani, cu termene de rambursare începând din anul 2028.

Conform unor surse din cadrul executivului comunitar, citate de AFP, rambursarea s-ar putea face nu dintr-o creştere a contribuţiilor naţionale, ci din noi surse de venituri, precum taxarea industriilor poluante şi a plasticului nereciclabil sau chiar impozitarea companiilor din sectorul digital.

Pentru a beneficia de sumele prevăzute în acest plan, statele membre ale UE vor trebui să stabilească planuri naţionale care să cuprindă reformele faţă de care se angajează şi care vor trebui validate de Comisia Europeană.

„Este o necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională (…) Să lăsăm la o parte vechile prejudecăţi”’, a declarat Ursula von der Leyen în prezentarea planului în faţa Parlamentului European.

„Trebuie să facem investiţii la o scară fără precedent. Dar o vom face în aşa fel încât viitoarea generaţie a Europei să culeagă mâine beneficiile”, a promis ea.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, şi o nouă propunere, de 1.100 de miliarde de euro, pentru bugetul multianual al UE în perioada 2021-2027.

CE prognozează pentru anul 2020 o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%.

9 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv