Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câştigat alegerile parlamentare anticipate din Spania, dar nu și majoritatea (176/350 de mandate), „înroşind” harta politică a Spaniei, dominată până acum de albastrul conservatorilor din Partidul Popular (PP), şi reuşind să se impună în regiuni unde PSOE nu a câştigat de zeci de ani.

Pedro Sanchez sursă foto Facebook

Astfel, PSOE a obţinut 123 de locuri în Parlament, aproape dublu faţă de PP, cu 66 de locuri.

Partidul liberal de centru-dreapta Ciudadanos a obţinut 57 de mandate, formaţiunea de extremă stânga Podemos 42 de mandate, iar partidul de extremă dreapta Vox, 24 de mandate.

Pedro Sanchez a devenit premier la 1 iunie 2018, în urma unei moţiuni de cenzură parlamentară, câştigând în defavoarea conservatorului Mariano Rajoy, liderul din acel moment al PP.

PSOE dispunea în acel moment de 84 de mandate în Parlament, iar partidul său scăzuse în sondaje, însă a jucat tare împotriva PP – partid afectat de corupţie – și a obţinut sprijinul altor grupări parlamentare de stânga, a susţinătorilor independenţei Cataloniei şi a naţionaliştilor basci pentru majoritatea parlamentară necesară.

PSOE a guvernat într-o etapa anterioara din 2004, dar a pierdut la alegerile din 2011.

Acum, liderul său, Pedro Sanchez, va rămâne prim-ministru. „A fost vorba să câştigăm alegerile şi să guvernăm, am câştigat alegerile şi vom guverna Spania”, a spus el, luni, într-o alocuţiune ţinută la sediul PSOE din Madrid, Sanchez a sărbătorit rezultatul scrutinului împreună cu mii de susţinători socialişti.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version