Socialistul prorus Igor Dodon a fost ales drept noul preşedinte al Republicii Moldova.

(sursa foto publika.md)
(sursa foto publika.md)

Dodon a obţinut 52,43% din voturi la al doilea tur de scrutin, cel de duminică, şi a învins-o pe Maia Sandu, candidata PAS şi un personaj politic ce milita pentru apropierea Uniunea Europeană.

De altfel, încă de duminică seara, când rezultatele parţiale îl creditau cu o victorie şi mai clară, Dodon şi-a repurtat victoria şi i-a transmis Maiei Sandu felicitari pentru efortul depus, dar că probabil nu era momentul ca ea să câştige alegerile.

Influenţele au fost clare. De exemplu, la Bucureşti majoritatea moldovenilor au votat, într-o proporţie covârşitoare, în favoarea Maiei Sandu, în timp ce Dodon a câştigat fără drept de apel alegerile de la Moscova sau din raioanele apropiate de graniţa cu Ucraina.

Din păcate, alegerile nu au fost lipsite de incidente, unele asemănătoare cu cele petrecute la alegerile prezidenţiale de la noi, din 2014. Mii de moldoveni nu au mai apucat să voteze din cauza faptului că multe ambasade sau consulate au rămas fără buletine de vot.

Au rămas cetăţeni pe dinafară la Bucureşti, Londra, Dublin sau Frankfurt. Din acest motiv, sute de moldoveni au protestat în dreptul sediului Comisiei Electorale Centrale din Moldova.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version