Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni, cu doar o zi înainte de votul decisiv în parlamentul Britanic asupra acordului de Brexit propus de premierul Theresa May și aprobat decei 27 de lideri ai UE, că Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din blocul comunitar, adică fără a consulta celelalte state membre. 

Astfel, acordul semnat de premierul Theresa May și contestat de mai mulți guvernanți, care au și demisionat, precum și de mulți parlamentari, ar putea fi ignorat la votul de marți, din Legislativul de la Londra.

Retragerea Marii Britanii din UE, după 44 de ani: Acordul a fost aprobat la Bruxelles

”Marea Britanie este liberă să revoce unilateral notificarea intenției sale de retragere din UE. O asemenea revocare, decisă potrivit prevederilor constituționale proprii, ar avea ca efect faptul că Marea Britanie ar rămâne în UE potrivit unor termeni neschimbați în ce privește statutul său de țară membră”, informează CJUE, într-un comunicat transmis luni.

”Posibilitatea există atât timp cât un acord de retragere convenit între UE și statul membru nu a intrat în vigoare sau, dacă nu s-a ajuns la un asemenea acord, atât timp cât perioada de doi ani dintre data notificării intenției de retragere din UE, și orice posibilă prelungire, nu a expirat”, adaugă CJUE. 

Curtea s-a pronunțat, astfel, după ce, în urma referendumului din 2017 prin care s-a decis ieșirea din UE a Marii Britanii, a fost depusă în Scoția o petiție în care s-a ridicat problema dacă este posibilă revocarea notificării intenției Regatul Unit de a se retrage din Uniunea Europeană.

la rândul său, Court of Session din Scoția a solicitat CJUE să stabilească dacă legislația UE permite unui stat membru să-și retragă în mod unilateral notificarea înainte de expirarea termenului de retragere de doi ani și, în caz afirmativ, care sunt condițiile care guvernează această revocare, precum și efectele acesteia în ceea ce privește statul membru respectiv. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version