În iulie 2016, în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

S-a tras în populație în mai multe localități importante, iar armata și-a arătat mușchii într-un mod înfiorător.

În legătură cu evenimentele din acea perioadă s-au vehiculat mai multe scenarii, inclusiv unul conform căruia totul a fost pus la cale de președintele Recep Erdogan, pentru ca acesta să profite și să-și sporească puterile.

Autoritățile mizează însă pe un scenariu conform căruia totul a fost pus la cale de clericul Fethullah Gulen, în calitate de principal rival al lui Recep Erdogan.

Președintele Turciei a comandat zeci de mii de arestări după evenimentele din iulie 2016, evenimente care s-au soldat cu cel puțin 250 de morți și peste 2.200 de răniți.

Între timp, însă, majoritatea celor arestați au fost eliberați. Cu mici excepții, 267 de persoane fiind prezentate miercuri instanței, la ultimul termen din procesul loviturii de stat.

Aceste persoane sunt acuzate în mod direct de implicare activă în cadrul loviturii de stat și de legături directe cu rețeaua FETO, gruparea condusă de Fethullah Gulen.

Iar pentru toate aceste 267 de persoane procurorii turci au cerut aceeași pedeapsă, respectiv condamnarea la închisoare pe viață.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version