Trupele ruse vor începe retragerea din Kazahstan, joi, la o săptămână de la descindere, când au fost chemate de președintele Kasim Tokaev, care inițial a demis guvernul, pe fondul protestelor masive de stradă din cauza scumpirii gazelor.

Statele Unite au cerut Rusiei să îşi retragă rapid forţele trimise în Kazahstan.

Anunțul retragerii trupelor ruse a fost făcut, miercuri, de Tokaev, într-o videoconferință cu membrii noului cabinet kazah condus de Alihan Smailov, numit de Parlament.

„Faza cea mai grea a operaţiunii antiteroriste a fost depăşită. Situaţia în toate regiunile este stabilă. Pornind de la acestea, pot să declar că misiunea forţelor de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei pentru Securitate Colectivă s-a terminat cu succes”, a declarat preşedintele Kazahstanului.

Atât Kasim Tokaev, cât și autoritățile de la Moscova insistă că „grupări teroriste” coordonate din străinătate care au urmărit să organizeze o lovitură de stat.

Astfel, trupele trimise în Kazahstan nu au luat parte la reprimarea violențelor, ci doar au îndeplinit sarcini de protejare a unor facilități militare, administrative sau cu caracter social.

„Preluarea obiectivelor de importanţă strategică de către „pacificatori” ne-a permis să eliberăm o mare parte a efectivelor ministerelor de Interne şi Apărare. Aceste forţe sunt concentrate acum în lupta împotriva teroriştilor. La ora actuală, în Republica Kazahstan, continuă operațiunea antiteroristă. Ea va continua până la distrugerea completă a teroriștilor și reinstaurarea ordinii constituționale în țară„, a afirmat Sultan Gameletdinov, ministrul kazah adjunct al Apărării.

Luni a fost zi de doliu naţional în Kazahstan, pentru victimele revoltelor de săptămâna trecută. Peste 160 de oameni au murit – atât manifestanţi, cât şi forţe de ordine – și sunt sute de răniţi.

Peste 6.000 de protestatari au fost arestaţi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version