Turcia a eliberat sâmbătă peste 750 de militari din totalul celor reținuți după puciul eșuat: au depus mărturie iar judecătorul a decis, la recomandarea procurorilor, că prelungirea detenției nu este necesară, potrivit agenției de stat Anadolu, careprecizează că alți 231 de militari rămân în custodie.

sursă foto: huff.ro
sursă foto huffro

Armata turcă, a doua cea mai mare din NATO, a fost dur lovită după tentativa de puci de la 15-16 iulie. Circa 40% dintre generali și amirali au fost demiși.

Totodată, au fost demiși aproape 1.700 de militari. Joi, 99 de colonei au fost promovați la rangul de general sau amiral.

Curățarea armatei nu s-a încheiat și a venit rândul academiilor militare, a declarat vineri ministrul apărării din Turcia, Fikri Isik, pentru postul NTV.

Represalii fără precedent

Pe de altă parte, un procuror a cerut vineri ca 21 de jurnaliști aflați în arest să fie oficial trimiși în detenție iar o instanță a plasat apoi 17 dintre ei în detenție preventivă, printre care și Nazli Ilicak.

Ordine de detenție au fost emise, de asemenea, pentru alte zeci de reporteri și angajați din media.

În această săptămână, autorităţile turce au emis mandate de reţinere pe numele mai multor zeci de jurnalişti, inclusiv 47 de foşti jurnalişti de la publicaţia Zaman, unul dintre cele mai populare ziare din Turcia înainte de a fi preluat de stat în luna martie.

În urma măsurilor de reprimare ale guvernului împotriva presupușilor susținători ai lui Gülen, peste 66.000 de persoane au fost înlăturate din serviciul public în ultimele două săptămâni. Turcia a demis de asemenea peste 1.600 de oficiali ai armatei după puciul eșuat, printre care și circa 150 de generali.

Ministrul de interne Efkan Ala a declarat vineri că peste 18.000 de persoane au fost reținute de la lovitura de stat eșuată de la 15 iulie, 9.677 se află în arest, iar unui număr de 49.000 de persoane li s-au revocat pașapoartele. Circa 3.500 dintre persoanele reținute au fost ulterior eliberate, a precizat un oficial.

Măsurile de reprimare din Turcia au atras criticile Occidentului, și chiar și înainte de tentativa de puci 34 de jurnaliști se aflau la închisoare, conform organizațiilor de apărare a drepturilor omului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version