În Parlamentul European are loc miercuri o nouă dezbatere pe tema modificării Legilor Justiției din România. Ministrul Tudorel Toader a avut anterior discuții cu oficiali ai UE, dar nu a fost acceptat cu discurs în plenul PE.

Va lua cuvântul un reprezentant al Comisiei Europene – Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen –, apoi vor urma discursurile reprezentanților fiecărui partid parlamentar.

Din partea partidelor din România vor avea luări de poziție europarlamentarii Cristian Preda, Traian Ungureanu, Marin Jean Marinescu, Monica Macovei, Dan Nica, Mircea Diaconu, Renate Weber, Norica Nicolai etc.. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au declarat recent că urmăresc “cu îngrijorare” situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.

“În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Dezbaterea a început la ora 18.20, iar Mediafax transmite în direct:

Dan Nica (PSD), liderul delegatiei romane din cadrul grupului Socialistilor, ca cerut ca ministrul Tudorel Toader ăa poată lua cuvantul, însă a fost refuzat deoarece nu face parte din cutuma parlamentară.
Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen: 

“Discuţiile din România despre legile justiţiei a dus la îngrijorări în UE şi dincolo de graniţele UE. Românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de legile justiţiei şi îngrijorarea faţă de combaterea corupţiei. Comisia împărtăşeşte aceste îngrijorări. GRECO a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie şi va publica un raport în luna martie.

România are unul dintre cele mai bune sisteme juridice din regiune, dar Comisia a propus un set de recomandări restante. Îndeplinirea acestor recomandări ar fi putut duce la înlăturarea MCV.

În decembrie 2017, în ultimul raport MCV, Comisia şi-a manifestat îngrijorările faţă de conţinutul legilor justiţiei. CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei, a continuat să-şi exprime îngrijorările şi a dat un aviz negativ. Aceste îngrijorări trebuie luate în calcul foarte serios.
Procesul acesta respectă independenţa justiţiei? Din păcate, vedem că sunt criticate deciziile justiţiei şi normele de integritate, situaţie care nu ne oferă încredere. Trebuie respectate standardele europene.
Recomandările pe care le-am trimis autorităţilor române a fost să consulte Comisia de la Veneţia. Comisia consideră în continuare că legile justiţiei pot fi modificate astfel încât să fie bune. Aş vrea să repet apelul pe care l-au lansat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans pentru autorităţile române, să deschidă dezbaterea şi să construiască un consens pentru a asigura independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

Preşedintele României are un rol cheie de jucat în acest sens şi ştim că domnia sa ia în serios acest demers. România şi românii au trecut printr-un maraton, iar sosirea se vede la orizont. Un eventual pas înapoi ar fi o dezamăgire pentru toţi prietenii României. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire depinde doar de România, dar Comisia este aici pentru a o ajuta”.

Monica Macovei:

“Românii au strigat în stradă «Vrem justiţie, nu corupţie!”. La noi prezumţia de nevinovăţie este mult mai protejată decât prevede directiva. Ce vor să facă prin modificările la codurile penale?

Este foarte important pentru că va fi afectată cooperarea judiciară. Spre exemplu, vor ca o persoană să fie investigată numai dupa ce persoana a fost înştiiinţată că este anchetată”.

Norica Nicolai, eurodeputat ALDE: 

“Discuţia de azi este politicianistă, departe de statul de drept. Nu vreau să cred că vreţi să împiedicaţi un Parlament să legifereze.

Ce aţi făcut dna comisar când oameni au fost trimişi abuziv în arest, când cetăţeni au fost interceptaţi abuziv?

Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv? Ce aţi făcut când sute de mii de oameni au fost trimişi în închisoare şi apoi achitaţi?

Ce aţi făcut când foarte mulţi oameni au fost interceptaţi, când serviciile au fost implicate în aceste lucruri? Justiţia se realizează cu bună credinţă, cu onestitate şi cu corectitudine şi numai de astfel de valori nu daţi dovadă în dezbaterea de astăzi (miercuri-n.r.)”.

Traian Ungureanu, eurodeputat PDL:

“PE trebuie să-i comunice PSD că a câştigat alegerile, nu Justiţia. Poti lasa un hot sa stabileasca preturile in magazinul care fura? Normele europene nu spun ca un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele.

Prima decizie a guvernului a modificat legi pentru infractiunile liderilor. Modificarile propuse fac din procurori anchetatori de mana zece. Parlamentarii PSD au respins cererile de urmarire. INrebat de ce numeste in guvern politicieni cu probleme penale, un lider PSD a raspuns: ‘Pentru ca putem’.

Ideea ca va fi legata respectarea statului de drept de fondurile europene este gresita, pentru ca ar insemna pedepsirea cetatenilor, si nu a guvernului.”

Mircea Diaconu, ALDE: 

“Şi eu sunt îngrijorat de statul de drept din România, cred că are probleme. România a devenit statul cu cele mai multe condamnări CEDO pentru abuzuri contra cetăţenilor ei şi nimeni nu răspunde. Statul de drept are probleme, da.

În România au fost date într-un an de 16 ori mai multe mandate pe siguranţa naţională decât a dat FBI. S-au emis mandate, au fost ascultaţi mii de cetăţeni pe motive de siguranţă naţională, ca să zic mai simplu terorism.

Într-o ţară în care nu există niciun terorist şi niciun act de terorism. La alegeri au apărut o mie de “terorişti”. Statul de drept are probleme în România.

Parlamentul trebuie să repare aceste probleme şi nu trebuie să ceară părerea nimănui. Vreau independenţa justiţiei, dar mai ales a României””.

Dan Buda, PPE: 

“Progresele făcute de Romania, guvernarea PSD-ALDE ne demonstreza ca acest proces este ireversibil.

Nimeni nu contestă dreptul Parlamentului de legifera, dar actuala guvernare trebuie sa inteleaga ca nu trebuie se se joace cu parcurul României”.

Sigfried Mureşan, PPE: 

“600 de mii de oameni in strada impotriva Guvernului. Credeti ca guvernul Romaniei face ceva bine pentru Romania? Presedintele PSD si al Parlamentului, condamnat pentru frauda electorala. Domnă comisar, un infractor dovedit vrea să întărească justiția sau o slabește?”

Dan Nica, PSD:

“Astăzi au fost sopuse atâtea minciuni astfel încât putem implementa expresia “Minciuna ucide”.

Legile au fost aprobate de Curtea Constituțională, declarate constituționale”. 

Cristian Preda:

“Nu avem o țară de mâna a doua, în schimb avem un guvern de mâna a 7-a. Nu înțeleg ce caută dl Toader aici? Când domnul Junker și Timmermans au spus să se consulte Comisia de la Veneția, cine a fost primul care a spus “N-avem nevoie!”? Chiar domnul Toader! Trebuia aici să vină Guvernul, dar, în general, atitudinea sa este de dispreț, în același timp apărând corupția, apărând plagiatul. Nu vă e rușine, pesediștilor? Ați pus în guvern analfabeți și oameni care fură. Dl Nica de aici a scăpat printr-o întâmplare…” (din dosarul Microsoft – n.r.).

Deputat grupul verzilor:

“Corupţia subminează esenţa societăţii”.

Deputat ALDE:

“România are o tradiţie lungă de angajament civic şi tradiţie liberală. Aş încuraja Guvernul să ceară avizul Comisiei de la Veneţia. În privinţa reformei judiciare s-au exprimat îngrijorări de care ar trebui să ţină cont.

Societatea civilă s-ar putea să fie un cui în coaste, dar e foarte necesară”.

Josef Weidenholzer socialişti:

“România este o ţară foarte importantă. Nu suntem indiferenţi când se exprimă critici. Regretăm că ministrul Justiţiei nu poate participa la dezbateri”.

Kosma Zlotowski, Conservatori- Doamnă comisar Jourova nu puteţi să veniţi ca o profesoară să daţi lecţii unui guvern democratic.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version