Ar trebui să fim miopi, surzi și dereglați mintal ca să nu vedem cum Putin umilește, de 20 de ani, ideea de democrație, pentru a rămâne pe viață președintele Rusiei.

Planul lui este cât se poate de simplu și se bazează pe o diversiune: acordă Dumei o putere sporită în numirea premierului.

Apoi, pentru a nu avea probleme “tehnice”, Putin modifică actuala Constituție – dar prin vot, nu prin referendum.

Adică ne arată că, prin metoda modificării Constituției prin vot, va putea schimba și regula actuală care nu-i permite ”Țarului” să mai fie președinte din 2024, după ce își va încheia al treilea mandat.

Preşedintele rus Vladimir Putin va emite un decret special care va stabili ”data şi regulile supunerii amendamentelor Constituţiei unui vot”, fără să se convoace un referendum, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce preşedintele Vladimir Putin a sugerat mai multe schimbări constituţionale în discursul său despre starea naţiunii, ne anunță AGERPRES citând TASS.

”Dat fiind că reformele propuse implică schimbări semnificative în sistemul politic, în activitatea autorităţilor legislativă, executivă şi judecătorească, consider că este necesar să se organizeze un plebiscit asupra întregului pachet cu amendamente propuse pentru Constituţia Rusiei”, a spus Putin în discursul său anual despre stare naţiunii.

Apoi, Putin a întors-o ca la Ploiești: l-a pus pe purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov să anunțe lumea că NU este vorba de un referendum, ci de o procedură de vot.

De ce vot și nu plebiscit? Pentru că ”preşedintele a menţionat amendamente care nu privesc niciun articol fundamental din Constituţie. În acest caz particular, un referendum nu este pe agendă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

”Dar reformele propuse vor fi destul de serioase. Preşedintele consideră util şi necesar să aibă o consultare cu poporul. Chestiunea zilei este să se supună propunerile unui vot. Datele şi regulile vor fi stabilite mai târziu şi apoi formalizate într-un decret special”, a completat Peskov, conform relatării agenţiei TASS.

Principala măsură anunţată de preşedintele rus vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Boierul Putin și ciocoiul Medvedev

Și cum Vladimir Putin a abordat diplomatic şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale “la două mandate succesive”, remierul Dmitri Medvedev a anunţat într-o intervenţie televizată, alături de Putin, demisia cabinetului său!

Medvedev consideră că ”după adoptarea acestor amendamente – şi este foarte probabil ca acest lucru să se facă în urma discuţiei – vor exista schimbări semnificative nu doar în privinţa mai multor articole constituţionale, ci şi în privinţa echilibrului puterilor, respectiv puterile executivă, legislativă şi judecătorească”, aşadar este normal să-i ofere preşedintelui ”oportunitatea de a lua toate deciziile necesare”.

Alexei Navalnîi

Anunţul său privind revizuirea Constituţiei este deja intrepretat de unii analişti şi opozanţi drept o dovadă că Putin îşi plănuieşte viitorul pentru perioada post-2024. În opinia principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, indiferent ce ar anunţa Putin, acesta caută ”să rămână lider pe viaţă”.

La rândul său, analistul Konstantin Kalatcev consideră că liderul de la Kremlin a lansat ”o reală dezbatere despre transferul puterii” după 2024.

Printre alte propuneri de reformare a sistemului politic anunţate de Putin se numără consolidarea guvernelor regionale, interdicţia ca membrii guvernului şi judecătorii să aibă permise de şedere în străinătate, obligativitatea ca orice candidat la preşedinţie să fi trăit ultimii 25 de ani în Rusia şi plasarea Constituţiei Rusiei deasupra dreptului internaţional în ierarhia normelor juridice. (AGERPRES)

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version