Ursula von der Leyen (PPE), prima femeie desemnată de Consiliul European la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, pentru a-l succeda pe Jean-Claude Juncker, așteaptă confirmarea, prin vot, din partea Parlamentului european.

Ursula von der Leyen a fost felicitată, miercuri, de fostul premier britanic Theresa May, care a declarat că Guvernul de la Londra a jucat un rol “constructiv” în cadrul discuţiilor dificile privind pachetul de nominalizări la conducerea instituţiilor cheie ale Uniunii Europene.

“Acesta a fost un pachet susţinut de Marea Britanie şi este în interesul nostru naţional să avem relaţii constructive cu cei care sunt numiţi”, a declarat May, în Camera Comunelor.

Anul trecut, Ursula von der Leyen a declarat, într-un interviu, că “toţi pierdem” din cauza ieşirii Marii Britanii din UE. 

Ursula von der Leyen a anunţat, miercuri seară, că va prezenta în cel mult două săptămâni o “viziune” privind politicile Uniunii Europene pentru următorii cinci ani.

“Am intenţia de a asculta mult, pentru a fi în măsură ca în următoarele 15 zile să dezvolt un dialog cu reprezentanţii Consiliului şi ai Parlamentului UE, o viziune pentru următorii cinci ani pentru Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, în prezent ministru al Apărării în Germania.

Ursula von der Leyen s-a deplasat miercuri la Strasbourg, unde se derulează primele reuniuni ale noii legislaturi a Parlamentului UE.

“Aici bate inima democraţiei europene”, a declarat Ursula von der Leyen după o scurtă întrevedere cu politicianul italian David Sassoli, noul preşedinte al Parlamentului European.

Sprijinită de președintele francez Emmanuel Macron, cu care ea a afișat o bună înțelegere la show-ul internațional aviatic de la Bourget în iunie, von der Leyen este apreciată la Paris, în mod special pentru buna cooperare franco-germană pe probleme de apărare.

Ursula von der Leyen este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum. Aflată la șefia armatei germane de aproape șase ani, această femeie în vârstă de 60 de ani a fost văzută ca o posibilă succesoare a Angelei Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă numele ei nu a mai fost în cărți, relatează AFP.

Von der Leyen a declarat anul trecut, la alegerile interne de partid, că renunță la candidatura la vârf, preferând să rămână vicepreședinte de partid. Doar 57,5% din voturi au fost în favoarea sa pe această funcție, lucru care demonstrează dizgrația în care a căzut în rândul colegilor din partid.

În timpul mandatului său de ministru al Muncii, aceasta a cultivat imaginea unei persoane implicate la nivel social, a pledat pentru creșterea numărului de centre de îngrijire a copilului, introducerea unei cote de femei în consiliile de conducere ale principalelor companii, pentru căsătoria între persoanele de același sex și un salariu minim la nivel național. Van der Leyen și-a făcut dușmani printre membrii mai tradiționaliști ai partidului și a atras simpatia și admirația celor de stânga.

Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic ginecolog de formație și are 7 copii.

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version