Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat votul de învestitură, miercuri, noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen. Au fost 461 de voturi ”pentru”, 157 ”împotrivă” și 89 de abțineri. 

 Cei 154 de eurodeputaţi social-democraţi şi cei 108 din grupul Renew Europe au votat favorabil, cu excepția a cinci eurodeputaţi socialişti francezi, care s-au abţinut de la vot. De asemenea, grupul Verzilor s-a abţinut de la vot.

Au votat împotrivă eurodeputaţii din extrema stângă (grupul GUE/NGL) şi extrema dreaptă.

Manfred Weber, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), care are 182 de membri, a promis sprijinul său pentru noua Comisie Europeană.

Noul Executiv comunitar își va începe mandatul pe 1 decembrie.

 
”Transformarea va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei noastre”

În discursul său, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis ”transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei noastre”, în timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar.

”Şi vom face acest lucru pentru că este ceea ce e corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru”, a spus Von der Leyen în discursul în care a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene, care va fi formată din 12 femei (faţă de nouă femei în Comisia Juncker) şi 15 bărbaţi.

 
 

Ea a insistat că statul de drept trebuie să fie respectat oriunde în interiorul blocului comunitar, și nu mai poate fi acordat vreun răgaz guvernelor naţionaliste din Polonia şi Ungaria, aflate în dezacord cu Bruxellesul în privinţa respectării standardelor democratice.

”Nu poate exista şi nu va exista niciodată vreun compromis atunci când vine vorba despre respectarea statului de drept”, a spus Von der Leyen.

Ursula von der Leyen a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să-şi reformeze sistemul de azil şi să-şi consolideze frontierele externe. Ea s-a referit la cazul celor 39 de migranţi găsiţi morţi, în luna octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra: ”Migraţia nu va pleca nicăieri, ea va rămâne cu noi. Este o tragedie că o mamă din Vietnam primeşte un mesaj de la fiica sa, din Europa, că nu are spaţiu pentru a respira”.

Migranţii care stau în Europa trebuie să fie integraţi, ”dar noi trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cei care nu au dreptul de şedere se întorc acasă”, a adăugat preşedintele ales al CE.

O provocare ”existenţială” pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. De asemenea, ea s-a angajat să lucreze îndeaproape cu Regatul Unit pentru coordonarea ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană.

”Ştim cu toţi că un membru al familiei noastre intenţionează să părăsească uniunea noastră. Voi fi mereu o susţinătoare a rămânerii Regatului unit în UE. În pofida Brexitului, punţile şi prietenia între popoarele noastre nu pot fi rupte”, a accentuat Von der Leyen.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version