Eldar Riazanov, regizor marcant al cinematografiei ruse, cunoscut pentru filmele “Fata fără zestre” şi “Gară pentru doi”, a murit în noaptea de duminică spre luni, la 88 de ani, într-un spital din Moscova.

fata fara zestre

Cineastul, apreciat şi pentru comediile sale în care a ridiculizat viaţa din URSS – dar într-o manieră destul de umoristică astfel încât să scape de cenzură -, a încetat din viaţă într-un spital din Moscova, din cauza unei insuficienţe cardiace.

Riazanov a fost internat de mai multe ori în noiembrie şi era ventilat artificial, fiind diagnosticat cu insuficienţă pulmonară şi cardiacă.

Omul care scria într-una dintre poeziile sale că “viaţa unui om este liniuţa dintre anul naşterii şi anul morţii care se scrie pe piatra funerară” a regizat în cariera sa în jur de 30 de filme dar a fost şi actor, şi scenarist.

eldar riazanov-protv.md
Eldar Riazanov sursă foto protvmd

Cel mai cunoscut film al său în Rusia este „Ironia sorţii”, o comedie romantică despre aventurile unui bărbat beat în seara de Revelion, difuzat de televiziunile din Rusia, în fiecare an, la 31 decembrie, de mai bine de 30 de ani.

A mai regizat filme celebre precum “Karnavalnaya noch/ Carnival in Moscow”, care a fost urmat de satirele “Stariki-razboyniki/ Old Men – Robbers”, “Neveroyatnye priklyucheniya italyantsev v Rossii/ Unbelievable Adventures of Italians in Russia”,  “Gară pentru doi/ Station for Two”, “Fata fără zestre” şi “Garazh/ Garage”.

Riazanov a colaborat cu faimosul regizor, actor şi scenarist Nikita Mihalkov, în “Fata fără zestre”, dar şi cu actorii Tatiana Doghileva, Aleksandr Pankratov,  Ghennadi Hazanov, Vasilii Livanov, Ludmila Gurcenko, Inna Ciurikova, Igor Maslennikov.

author avatar
Adrian Nicolae
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version