Liderul trupei “Viţa de Vie”, Adrian Despot, care s-a aflat în Club Colectiv în timpul incendiului şi a fost rănit uşor dar nu spitalizat, a vorbit ieri despre acel dezastru, la o întâlnire cu studenţii în Aula Magna a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul evenimentului “Cum m-am recrutat. 

adrian-despot-protv.ro
Sursă foto: protv.ro

“Majoritatea oamenilor implicaţi în acest dezastru care s-a întâmplat nu erau pregătiţi, de la instituţiile statului până la funcţionari şi aşa mai departe… şi este important să vorbim despre succes şi despre paşii pe care trebuie să-i urmăm ca să fim pregătiţi, să fim pregătiţi atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru”, a spus el, adăugând că este foarte afectat de evenimentele petrecute în urmă cu 5 zile.

“Mi-am făcut datoria civică”

Despre faptul că nu a făcut declaraţii în spaţiul public, Despot a afirmat:

“Trebuie să mai spun că, vis-a-vis de lipsa mea de declaraţii în spaţiul public, după evenimentul de la Colectiv, se datorează unui fapt simplu, dacă vreţi, mi-am făcut datoria civică, am fost la Poliţie, am fost audiat şi am depus mărturia mea şi, din punctul meu de vedere, tot ce ţine de spaţiul public şi de declaraţiile mele pentru acel eveniment s-a încheiat acolo”, a mai spus el.

La audierea de ieri în calitate de martor, Adrian Despot a arătat că s-a dus singur la concertul trupei Goodbye to Gravity, unde urma să cânte cu membrii formaţiei o melodie.

În declaraţia sa, el a menţionat că a cântat în Colectiv de mai multe ori şi a remarcat că cei doi stâlpi de susţinere ai pasarelei tehnice sunt îmbrăcaţi într-un burete, aproximativ de la înălţimea de 1,90-2 metri, dar nu îşi aminteşte ca şi tavanul să fi fost acoperit cu un burete similar. De asemenea, Despot a spus că nu a remarcat în interiorul clubului să fie amplasate materiale specifice stingerii incendiilor, cum ar fi extinctoarele.

“Mă aflam în zona de backstage”

Adrian Despot le-a spus anchetatorilor că în momentul declanşării incendiului el se afla în zona de backstage, unde se aşezase pe o canapea de unde nu putea vedea publicul.

La un moment dat l-a auzit pe solistul trupei spunând “a luat foc!”, iar când s-a ridicat să vadă ce se întâmplă, deoarece muzica se oprise, tot tavanul de deasupra scenei luase foc.

“Nu am remarcat să încerce cineva să stingă incendiul”

“Nu am remarcat ca cineva să încerce să stingă incendiul. Mi-am luat hainele din cuier, am alergat către ieşire, iar în momentul în care am ajuns în dreptul ieşirii, mai exact la intrarea în containerul de la accesul în club, acolo era foarte multă lume, nu se putea ieşi. S-a creat o ambuscadă la intrarea în container, deoarece multe persoane erau deja căzute pe jos, iar din spate erau alte persoane care împingeau”, l-a mai spus el procurorilor.

“Peste mine au căzut mai mulţi oameni şi am rămas prins”

“La rândul meu şi eu am căzut, iar sub mine mi-am dat seama că se aflau mai multe persoane. Peste mine au căzut mai mulţi oameni, şi am rămas prins în acea ambuscadă”, le-a mai spus Adrian Despot procurorilor.

El a mai povestit că la un moment dat s-a simţit un val de aer, a remarcat o flacără foarte mare, iar de sus cădeau bucăţi de burete ars şi lemn ars.

“Am reuşit să trag o fată afară, care era conştientă”

“Am auzit zgomote din exterior ca şi cum cineva încerca să spargă peretele şi să creeze o ieşire. Atunci am simţit că presiunea corpurilor omeneşti de deasupra mea s-a slăbit, şi am dedus că cineva reuşeşte să scoată oamenii din interior. M-am ridicat la rândul meu şi am plecat târâş spre ieşire. M-am uitat în spatele meu, în club, şi nu am mai văzut nicio persoană. Până am ajuns la ieşire, am reuşit să trag o fată afară, care era conştientă. La ieşirea afară, am văzut aproximativ 30 de persoane, unele care suferiseră arsuri, iar alte persoane erau sănătoase. Nu am observat nicio persoană decedată”, a arătat Adrian Despot în declaraţia dată în faţa anchetatorilor.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version