Filmul “Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a fost marele câștigător al Galei Premiilor Gopo – ediția a 10-a -, desfășurată la Sala Mare a Teatrului Național ”I.L Caragiale” din București.

premiile gopo

Pelicula a primit nu mai puțin de 14 premii, la categoriile:

  • Cel mai bun film de lungmetraj
  • Cel mai bun regizor: Radu Afrim
  • Cel mai bun actor în rol principal: Teodor Corban, aflat la a doua niminalizare la Premiile Gopo
  • Cel mai bun actor în rol secundar: Alexandru Dabija
  • Cea mai bună actriță în rol secundar: Mihaela Sîrbu
  • Cel mai bun scenariu: Radu Jude, Florin Lăzărescu
  • Cea mai bună imagine: Marius Panduru
  • Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuțiu
  • Cel mai bun sunet: Momchil Bozhkov, Dana Lucreția Bunescu, Cristinel Șirli
  • Cele mai bune decoruri: Augustina Stanciu
  • Cele mai bune costume: Dana Paparuz
  • Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură:etya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan
  • Premiul Publicului
  • Premiul Romanian Society acordat de Romanian Society of Cinematographers (RSC).

Statuetele Gopo pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor au fost primite de producătorul Ada Solomon, care le-a mulțumit celor care au votat ”deoarece cred că este important ca oamenii să voteze și să aprecieze lucrurile pe care le fac colegii noștri”.

Amintim că după anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au votat pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoşeneanu (operator/profesor universitar – UNATC), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul) şi criticii de film Cristina Corciovescu, Ştefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurenţiu Brătan şi Ionuţ Mareş.

Alte nominalizări

Nominalizări la cea mai râvnită categorie – Cel mai bun film de lungmetraj – au primit și “București nonstop” regia lui Dan Chișu, “Comoara” regia Corneliu Porumboiu, “De ce eu?” regia Tudor Giurgiu, și “Un etaj mai jos” regia Radu Muntean.

La categoria Cel mai bun regizor au mai fost nominalizați Dan Chișu pentru “București nonstop”, Tudor Giurgiu pentru “De ce eu?”, Radu Muntean pentru “Un etaj mai jos” și Corneliu Porumboiu pentru “Comoara”.

La categoria Cel mai bun actor în rol principal au mai fost nominalizați Gheorghe Ifrim, pentru rolul Achim din filmul “București nonstop”, Emilian Oprea pentru rolul Cristian Panduru din filmul “De ce eu?”, Alexandru Papadopol pentru rolul Robert din filmul “Acasă la tata”, și Cuzin Toma pentru rolul Costi din filmul “Comoara”.

Ioana Flora, cea mai bună actriță în rol principal

La categoria Cea mai bună actriță în rol principal, premiul a fost câștigat de Ioana Flora, pentru rolul Paula din filmul “Acasă la tata” în regia lui Andrei Cohn.

Actrița se află la a treia nominalizare la Premiile Gopo și la cel de-al doilea premiu din carieră.

La aceeași categorie au mai fost nominalizate Ana Maria Guran pentru rolul Larisa din filmul “Lumea e a mea”, Rodica Lazăr, pentru rolul Mariana din filmul “Carmen”, Hilda Peter, pentru rolul Cristina din filmul “Box”, și Elena Popa pentru rolul Cristiana din filmul “Autoportretul unei fete cuminți”.

ada condeescu
<strong>sursă foto Facebook Ada Condeescu<strong>

Ada Condeescu, printre actorii care au înmânat premii

Ada Condeescu, Levente Molnar, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, Bogdan Albulescu, Emilia Dobrin și Oana Pellea s-au numărat printre actorii care au urcat pe scenă pentru a înmâna Premiile Gopo.

În programul serii s-au înscris și Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorului Florin Piersic, Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate – acordat actorului Constantin Drăgănescu, precum şi Premiul Special, înmânat cascadorului Paul Fister.

Prezentatorul evenimentului a fost actorul Alexandru Bogdan.

Cea de-a 10-a ediţie a Galei Premiilor Gopo a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications şi Ministerul Culturii.

Evenimentul a fost transmis în direct, începând cu ora 19.00, pe TVR 2, TVR HD și Radio România Cultural.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version