“Amy”, filmul regizorului Asif Kapadia despre cântăreața soul britanică Amy Winehouse care a murit prematur în anul 2011, la 27 de ani, a intrat în cursa pentru Oscar – Cel mai bun film documentar.

Layout 1
sursă foto amywinehousecom

Academia de Arte și Științe ale Filmului, care acordă premiile Oscar, a dezvăluit marți preselecția de 15 titluri la această categorie.

“Amy” este un portret intimist și bine primit de critică.

Amy Official Trailer #1 (2015) - Amy Winehouse Documentary HD

Un alt documentar, “What Happened, Miss Simone”, este consacrat uneia dintre cele mai mari cântărețe de jazz al e secolului XX: Nina Simone.

Filmul urmăreşte parcursului său politic și personal.  Este unul din lungmetrajele de mare succes ale ultimei ediții a festivalului Sundance, realizat de Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=moOQXZxriKY

Producția “Mă numesc Malala” prezintă viața epică a tinerei Malala Yousafzai (18 ani), care a supraviețuit gloanțelor talibanilor și a devenit o imagine a emancipării femeilor, promovând accesul la școală.

Este cea mai tânără persoană care a primit premiul Nobel pentru pace.

He Named Me Malala Official Trailer 1 (2015) - Documentary HD

Cursa pentru premiul la categoria Cel mai bun documentar este plină de celebrități, relatează miercuri AFP

Astfel, “Where to Invade Next”, noul film al regizorului Michael Moore, câștigător al unui Oscar, va fi lansat în 23 decembrie în Statele Unite, după ce a făcut senzație la mai multe festivaluri.

În satira provocatoare cu titlu înșelător, regizorul peliculei “Fahrenheit 9/11” parcurge Europa în căutarea unor idei de reforme, de la săptămâni de concediu plătit în Italia, sistemul școlar model din Finlanda, organizarea muncii în Germania, la depenalizarea drogurilor în Portugalia.

Michael Moore: Where To Invade Next | official teaser trailer (2015) TIFF

Printre filmele selectate la categoria Cel mai bun documentar se numără și unul despre războiul din Ucraina și un altul despre cel din Sudanul de Sud.

Pentru cea de-a 88-a gală a premiilor Oscar, care va avea loc în 28 februarie la Los Angeles, vor fi anunțate ulterior cinci pelicule finaliste.

Premiul a fost câștigat anul trecut de “Citizenfour”, despre Edward Snowden și scandalul ascultărilor masive ale NSA, amintește AFP.

author avatar
Adrian Nicolae
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version