Teatrul Mic începe 2016 cu spectacolul „Anul dispărut. 1989”, de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu, ce se va juca în 8, 10 şi 22 ianuarie, de la ora 19.00.

anul disparut 2
sursă foto Teatrul Mic

La 26 ani de la revoluție, spectatorii sunt invitaţi la o reconstituire a celor 11 luni care au precedat evenimentul.

Premiera spectacolului a avut loc în 19 decembrie 2015.

Pe site-ul Teatrului Mic, Ana Mărgineanu dezvăluie că atunci „când am început să întrebăm oamenii despre anul 1989, au început să curgă răspunsurile despre revoluție. Detaliile. Speranțele. Frica. Dar revoluția s-a întâmplat abia în decembrie. Ce a mai rămas din celelalte 11 luni? Revoluția pare că a acaparat tot spațiul mental alocat amintirilor din 1989, ștergând astfel existența unui an întreg”.

“Apoi, când am început să scormonim mai adânc, mici amintiri au început să apară. Peștele de sticlă colorată, care se găsea în casa tuturor mătușilor noastre. Mileul de pe masa bunicii. Coada la portocale, iarna. Telefonul fix, cu fir creț. Bananele verzi, puse pe dulap să se coacă. Eram în clasa a 4-a, și speram să îmi ceară prietenia Alexandru 2 (în clasa noastră erau 3 Alexandri). Vara în care l-am prins pe soțul meu cu alta la mine în pat, dupa aia am și divorțat. Guma Turbo cu Surprize. Bicicleta Pegas. La Teatrul Mic se făceau cozi la bilete. Deși era frig și erau șobolani în sală – unul a traversat scena la un spectacol, chiar pe la picioarele actorilor. Copiii se jucau pe șantier. Bancuri cu Ceaușescu, spuse șoptit. O fată avea abonament la Filarmonică vinerea. Și mai e și povestea lui Nae Gavrilă, muncitorul cu ochiul de sticlă. Pentru a realiza acest spectacol (Anul dispărut.1989, n.n.), am răscolit în amintirile întregii echipe artistice și tehnice. Am vrut să vedem ce a însemnat 1989 la nivel personal, intim“.

1989 anul disparut

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version